Megújult a kamuti óvoda (videó)

Csütörtökön átadták a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda megújult kamuti óvodáját. A Magyar Katolikus Egyház óvodafejlesztési programja részeként, mintegy 167 millió forintból felújított épületet Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldotta meg.

A kiscsoportos óvodások műsorával kezdődött csütörtökön a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda felújított kamuti épületének átadó ünnepsége. Az eseményen Soltész Miklós államtitkár felidézte Brunszvik Teréz alakját, aki 1838-ban az első kisdedóvót alapította. Az államtitkár hangsúlyozta, fontos törekvés, hogy az országos katolikus óvoda felújítási program a kistelepülések intézményeit is érintse, hiszen ez hosszú távon a fiatalok helyben maradását erősíti. A Szeged-Csanádi Egyházmegyén belül kilenc óvoda kapott támogatást, ezer óvodai férőhelyet érintve.

A Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóságon mindig örömteli egy felújított épület átadása, fogalmazott Lipcsei Imre főigazgató. Az egyházmegyén belül harminchárom központi intézmény van, a tagintézményekkel együtt kilencvenegy telephelyen.

Balog Imréné, Kamut polgármestere hangsúlyozta, a kamuti óvoda régi épületrésze az 1890-es évek óta áll, és az évtizedek alatt számos felújításon esett át. Az utóbbi években felmerült problémák megoldásában mindig számíthattak a Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatására. Ennek eredményeként ma már a 21. század elvárásainak megfelelő körülmények között nevelkedhetnek az óvodás gyermekek.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök köszöntőjében kiemelte a kisgyermek nevelésének három területét, a fizikai és szellemi fejlődésen túl a legnehezebbet hangsúlyozva.

Kiss-Rigó László püspök áldását követően, a szalagátvágással hivatalosan is birtokba vették a kamuti gyermekek a felújított óvodát.

 

Forrás: Gyula Televízió