Sportkonferenciát tartottak Szentesen

A HSZC és a Gál Ferenc Egyetem együttműködési megállapodást írt alá pénteken Szentesen. A sport különösen fontos társadalmi szerepéről, a prevenciós lehetőségekről is beszéltek az április 19-én tartott Sportkonferencián.

A sportkarrier tudatos tervezésében rejlő lehetőségeket mutatta be számos előadó a Sport, egészség, rehabilitáció a 21. században elnevezésű konferencián. A rendezvénynek a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ adott otthont.

A meghívott előadók beszéltek egyebek mellett a mesterséges intelligencia bevonásáról a sportsérülések megelőzésében, illetve a sport különösen fontos társadalmi szerepéről. De a kettős sport életpályamodell lehetőségeiről tartott előadást Hornyák János, a HSZC Eötvös József Technikum igazgatója, Draskovits Diána az iskola sportreferense; ugyancsak ezt a témát képviselte Walterné Böngyik Terézia, a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános iskola igazgatója is.

Beke Szilvia, a Gál Ferenc Egyetem dékánhelyettese először arról beszélt, hogy a lakosság egészségügyi állapota egészen tragikus, hiszen a gyerekek tápláltsági állapotát két-háromévente megvizsgálva látható, hogy a 7-9 éves gyerekek 25 százaléka túlsúlyos, sokuk küzd cukorbetegséggel.

Helyes utat kell mutatni, márpedig ebben az életmód és a megelőzés a meghatározó
– jelentette ki egyúttal hangsúlyozva az egészség-, illetve sporttudomány, a felkészült, holisztikus szemléletű szakemberek fontosságát. Mint mondta, a Gál Ferenc Egyetem valamennyi karán előtérbe kerülnek a segítő hivatások. Mind a négy iskolai karon olyan szemléletben oktatják a diákokat, amellyel ők továbbviszik azt a prevenciós szemléletet, hogy nem csak a beteg szervre, a vérnyomásra cukorbetegségre kell figyelni, hanem teljes egészében kezelik az emberi szervezetet.

Az egyetem és a szentesi HSZC Boros Sámuel Technikum korábban kötött együttműködést szélesíti ki a konferencián aláírt új megállapodással. Az együttműködéssel az egyetem szakirányú továbbképzési lehetőségeket igyekszik biztosítani a HSZC intézményeiben tanuló, akár az egészségügyi, akár az egészség szervezői pályán készülő fiataloknak. Példaként említette az egészségfejlesztő, mentálhigiénés képzést, amelynek birtokában az ott végzettek képesek a prevenciós munkát egy magasabb szinten végezni, holisztikus szemlélettel.
Az együttműködési megállapodást a konferencia záró mozzanataként Hegedűs Zoltán, a HSZC kancellárja, a Gál Ferenc Egyetem részéről pedig Dux László rektor írta alá.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Tábori Szilvia