Hátrányos helyzetű gyerekek iskolájának megépülését gátolná az önkormányzat

Erdővédelemre hivatkozva halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulását elősegíteni hivatott, egyházi általános iskola és gimnázium létesítését igyekszik megakadályozni a szegedi városvezetés. Több mint öt év hallgatás után, az önkormányzati választásokhoz közeledve. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök lapunknak elmondta, a teremtésvédelem mellett mindig is elkötelezett volt az egyházmegye, a beruházás nem politikai ügy, éppen ezért nem áll szándékában belefolyni az ellenzéki hadjáratba.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által gondozott, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosít majd felkészülési lehetőséget későbbi, egyetemi továbbtanulásukhoz az az egyházi általános iskola és gimnázium, amelynek megvalósítását a Szent Gellért Fórum szomszédságában tervezi a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Erről Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök tájékoztatta lapunkat.

Öt évig nem zavarta az önkormányzatot
Az említett területen, amelyet az állam adott át az egyházmegyének, jelenleg egy gondozatlan erdő terül el, amely a lakosság számára bejárhatatlan. Az ellenzéki pártok az erdővédelemre hivatkozva szítják az indulatokat, és igyekeznek meggátolni az esélyteremtő oktatási intézmények megvalósulását. Az iskola ellen indított, politikai hadjárat hátterében jól sejthetően a közelgő önkormányzati választások állhatnak, ugyanis a szegedi városvezetés már 2018-ban tudomást szerezhetett a területfejlesztési tervekről. Abban az évben nyilvánította ugyanis az egyházmegye három beruházását – a Tóth Péter-palota felújítását, az SZTE Apáthy kollégium új épületének kialakítását és a sportiskola-komplexum megvalósítását – nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak a kormány. Az elmúlt öt évben azonban a szegedi önkormányzat egyetlen szót sem emelt az említett, erdős terület beépítése ellen.

Országos jelentőségű iskola lesz
Az első lépés az állam által adományozott, csaknem tíz hektárnyi területen a Szent Gellért Fórum megvalósítása volt, amely városképi szempontból is komoly jelentőséggel bírt.

Évente ezreket kiszolgálva biztosít helyszínt kulturális, sport, tudományos, karitatív és közéleti rendezvények számára a Szent Gellért Fórum. És zöldebb, mint a város nagy része. A teljes energiaigény negyven százalékát termálvíz fedezi, és jelenleg is zajlik a napelempark kiépítése. A termálvíz-kapacitást bővíthetnénk, vagyonkezelőként az ATIVIZIG ki is adta az engedélyt, a város azonban tulajdonosként nem engedélyezte. A projekt folytatása volt kezdettől fogva az iskolakomplexum, továbbá három edzőpálya létesítése az ifjúság számára. 250 szegedi gyerek, család számára okoz ugyanis napi problémát, hogy nincs elegendő és megfelelő minőségű pálya helyben az edzéshez, így drágán bérelt, többnyire nem megfelelő minőségű pályákat kell igénybe venni a város különböző pontjain és a környéken oda-vissza utazgatással
– részletezte Kiss-Rigó László.

Noha az önkormányzat felajánlott egy alternatív helyszínt az iskola megvalósítására, ám mint kiderült, „más tollával ékeskedtek”, ugyanis az nem önkormányzati, hanem szintén állami tulajdon. Ám nem ez a legfőbb probléma az alternatív helyszínnel. Egyrészt nem elég nagy a beruházás megvalósítására, másrészt pedig Kiss-Rigó László elmondta, hogy a tervezett iskolakomplexum energiaigényét a Szent Gellért Fórumot ellátó, zöld megoldások bővítésével szándékoznak biztosítani. Így kardinális szempont, hogy az oktatási intézmény a fórum szomszédságában valósuljon meg.

– A gimnáziumban lesz kéttannyelvű csoport, továbbá a Szent Ágota Szolgáltatóhoz tartozó több mint tízezer gyerek közül kiválasztott tehetségek felkészítése zajlik majd az egyetemre, kollégiumi ellátással. Rendezett területet szeretnénk fejleszteni a jelenlegi gondozatlan erdőből – folytatta Kiss-Rigó László. A Szent Ágota Szolgáltató 13 vármegyében van jelen, így a tervezett iskola és kollégium megvalósítása országos jelentőségű.

Ami a Tisza egyik partján érv, a másikon ellenérv
Az ötévnyi csenden túl az ügy további pikantériája, hogy a szavaiban az erdővédelem mellett végletekig elkötelezett önkormányzat a közelmúltban több száz fát vágott ki az újszegedi, önkormányzati tulajdonú Kállay ligetben. Lakossági érdekekre és a terület elhanyagoltságára hivatkozva erdőből parkká minősítették át a ligetet, amelynek a fakivágásokon túl teljes aljnövényzetét kiirtották, megbontva ezzel a természetes ökoszisztémát. Az újszegedi érveket azonban a Tisza túlpartján már ellenérvként harsogja az önkormányzat az egyházmegye állami területen történő beruházása kapcsán.

– A teremtésvédelem mellett mindig is elkötelezett volt az egyházmegye. A tervezett beruházás egy elhanyagolt, a lakosság által megközelíthetetlen terület fejlesztéséről szól. A mostani helyzetet ahhoz tudnám hasonlítani, amikor, bár nem kértük, de az egyházmegye tulajdonába került a Tóth Péter palota, és még a kulcsot sem kaptuk meg, már tüntetéseket szerveztek, amiért rossz állapotban volt az épület. Érdemes most megnézni, hogy milyen gazdái vagyunk – fejtette ki a püspök, aki hangsúlyozta, az iskolaberuházás nem politikai ügy, éppen ezért nem áll szándékában belefolyni az ellenzéki hadjáratba.

– Amennyiben azonban egyesek politikai tőkét próbálnak kovácsolni a terület fejlesztésének akadályozásából, megfontolandó az érintett szülők tájékoztatása és véleményük figyelembe vétele – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően az egyházmegye gondoskodik olyan parkerdő létesítéséről a város egy másik területén, amely a lakosság számára látogatható. A projekt által érintett, mintegy hat hektárnál nagyobb zöldfelület telepítésének szándékát jelezték is már a városvezetésnek.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor