Az ÁGOTA Közösség vendége volt Michael Wallace Banach apostoli nuncius

A magyarországi gyermekvédelemmel ismerkedett szegedi látogatásán Michael Wallace Banach apostoli nuncius. Az érsek a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának székhelyén gyermekvédelmi szakemberekkel és gyermekvédelmi gondoskodásban felnőtt fiatalokkal találkozott.

Michael Wallace Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa két napra érkezett Szegedre. Szerdán a Gál Ferenc Egyetemen pasztorál-kateketikai konferenciáján tartott előadást, másnap pedig megismerkedett a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális területeivel, köztük a Kateketikai Intézettel. Majd a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány vendége volt. Az apostoli nunciust, Serfőző Levente püspöki helynököt és Róth Mártont, az egyházmegye külkapcsolati és közkapcsolati igazgatóját a szolgáltató szegedi Csongor téri decentrumában Kothencz János diakónus, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója és munkatársai fogadták. Többek között olyan gyermekvédelmi szakemberek, akik nap, mint nap azért dolgoznak, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek sorsát jobbá tegyék.

Kothencz János bemutatta az érseknek az ÁGOTA Közösség ügyét. Elmondta, közel 30 évtizedre tekint vissza, hogy teológustársaival úgy döntött, gyermekotthonokban élő, családjukból kiemelt gyermekekkel foglalkoznak. A hosszú évek során több száz önkéntessel valósították meg missziójukat, melynek keretében pasztorációs programokat és élményeket biztosítottak a gyermekeknek. Kothencz János arra is kitért, hogy 2011-ben Kiss-Rigó László püspök életre hívta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatót, melynek szakmai programrendszertana az ÁGOTA Alapítvány által létrehozott szakmamódszertanra épít.  A szolgáltató jelenleg mintegy 6 ezer gyermekről gondoskodik, akik nevelőszülőknél vagy kis létszámú lakásotthonokban élnek.

–  Fontos küldetésünk, hogy érzékenyítsük a társadalmat a családjukat vesztett gyermekek sorsállapotára, valamint az is felelősségünk, hogy saját katolikus egyházunkban is érzékenyítsük a paptestvéreket és híveket a gyermekeink életére és sorsbéli jellemzőire. Ma Magyarországon egy családját vesztett gyermek idegen az őt körülvevő világban, nagyon sok előítélet, sztereotípia övezi őket, amelyek hátráltatják az életük alakulását. Pasztorációs csoportunk élményprogramokon keresztül ismerteti meg a fiatalokkal az evangéliumot – magyarázta az ÁGOTA Közösség vezetője.

Kothencz János elmesélte, amikor az 1990-es évek közepén elindították az ÁGOTA mozgalmát, találkozhatott Angelo Acerbivel az első apostoli nunciussal, ezért nagy megtiszteltetés, hogy majd három évtized elteltével körükben üdvözölhetik Michael Wallace Banach érsek atyát.

Magyarország apostoli nunciusa nagy érdeklődéssel hallgatta az ÁGOTA Közösség tevékenységét. Elmondta, nagyon mélyen megérintette történetük, az, hogy milyen lelkesedéssel beszélnek szolgálatukról. Nagy odafigyeléssel hallgatta, milyen küzdelmekkel kell naponta megbirkózniuk, és az is meghatotta, hogy a gyermekeknek milyen küzdelmeket kell megvívniuk a társadalommal és gyakran önmagukkal is.

– Ferenc pápa nevében köszönöm munkátokat, és azt, hogy megmutatjátok ezeknek a gyermeknek, hogy ők igenis értékesek és jók. Ha már elrabolták tőlük a gyermeki létet, a ti munkátoknak köszönhetően visszakaphatják a gyermeki örömöt. Elismerem a munkátokat, és arra biztatlak benneteket, hogy sose veszítsétek el a hiteteket és lelkesedéseteket. Ez nem könnyű hivatás, ám a gyermekeknek szükségük van rátok és személy szerint nekem is szükségem van rátok. Köszönöm, hogy itt lehettem, ezúttal tolmácsolom felétek Ferenc pápa áldását – fogalmazott a nuncius.

Michael Wallace Banach érsek ezt követően megtekintette az ÁGOTA Játszóházat, ahol megismerkedett azokkal az önkéntesekkel, akik maguk is állami gondoskodásban nőttek fel. – Élő példák vagytok, bebizonyítottátok, hogy lentről, nehéz sorsból is fel lehet jutni. Rajtatok keresztül azt látják sorstársaitok, hogy ha nektek sikerült, akkor nekik is fog – ösztönözte a fiatalokat az apostoli nuncius.

Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője azt kérte a pápai nunciustól, hogy vigye jóhírét közösségünknek, Banach érsek pedig arra tett ígéretet, hogy összehozza a közösséget európai szervezetekkel.