Teljesen megújult a GFE Gyakorló Általános Iskolája…

“–Mit keres az az ajtó a hónod alatt?
–Ez a házam bejárati ajtaja. Elvesztettem a kulcsomat, s most megyek újat csináltatni.
–Vigyázz, hogy most meg el ne veszítsd az ajtót, mert akkor aztán hogy mész be a házadba!
–Erre én is gondoltam, s biztos, ami biztos, nyitva hagytam egy ablakot.” /A. de M.”/

A Gál Ferenc Egyetem Gyakorlóintézményében a nyár folyamán több mint száz ablak maradt nyitva…

Biztos, ami biztos!

2023. szeptember végén zárult a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskolájának komplex infrastrukturális fejlesztése az Európai Unió és Magyarország Kormányának 100%-os támogatásával. A beruházás mértéke mintegy 330 millió forint, amelynek keretében tizenhat darab oktatási célokat szolgáló terem komplex felújítása és korszerűsítése történt meg a digitális eszközpark fejlesztése mellett. A projekt keretében a gyakorló iskolai intézményegység egy új, modern, gyermek- és hallgatóközpontú kialakítást kapott, amellett, hogy a projekt keretében megvalósulhatott az intézmény tetőcseréje, annak szigetelése, az első és második emelet teljes vizesblokk felújítása, a régi mosdók elbontásával és újak kialakításával, megtörtént a fűtésrendszer korszerűsítése, padlóburkolatok teljes cseréje, festés, mázolás, beépített bútorzatok cseréje, a villamos- és informatikai rendszerek teljes cseréje. A megújult közösségi terek új színekkel, új raktározási lehetőségekkel bővült, kialakítva új kooperációs tereket. A projekt keretében tizenhat új interaktív kijelző került beszerelésre, és a digitális oktatást támogató, mintegy hatvan oktatási célú tablet üzembe állítása, megfelelő háttéreszközökkel.

A projekt eredményeként egy komplex épületberuházás valósulhatott meg, amely mind az egyetemi képzést támogatja, mind a köznevelési feladatok magas szintű ellátását. A hatékony és gazdaságos működés találkozik a korszerű nevelési-oktatási környezet kialakításával.

A Gyakorló Általános Iskola felújítása illeszkedett abba az intézményrekonstrukciós programba, amelynek keretében 2014-ben hőszigetelést, nyílászáró cserét és részbeni fűtéskorszerűsítést hajtott végre az intézmény, majd 2022-ben 190 millió forint értékben újult meg teljes körűen a gyakorlóóvodai intézményegység, és ezt zárva az idén megvalósult, rekord idő alatt kivitelezett – öt hónap – az iskolai intézményegység teljes körű felújítása.

Az elmúlt kilenc évben az intézmény közel 950 millió forint fejlesztést hajtott végre, megteremtve a korszerű pedagógiai környezetet a köznevelés és felsőoktatási feladatok ellátásához, a szakmai tartalmakhoz igazodóan. Ami a számoknál is fontosabb, hogy egy olyan hatékonyan üzemeltethető, kiemelkedő feltételrendszert tudtunk az elmúlt időszakban megteremteni kormányzati támogatással, Uniós források lehívásával, ami a gyermek- és értékközpontú pedagógiai gyakorlatot olyan környezetbe helyezi, ami a pedagógusképzés és továbbképzés teljes igényét ki tudja elégíteni. Az egyetem gyakorlóintézménye az Oktatási Hivatal és két minisztérium bázisintézménye, amely olyan feladatokat jelent az intézmény közössége számára, amely összhangban van az oktatás modernizációjával, új típusú megközelítéseket mutatva a pedagógia gyakorlatában. Az intézmény elmúlt tíz éve egy rendkívül intenzív fejlesztési szakasz, jelentős expanzióval, ami jelentette a tanulói létszám megtöbbszöröződését, és az ehhez illeszkedő feltételrendszerek folyamatos alakítását, megfeleltetését.

Az intézmény köszönetet mond a helyi közreműködő vállalkozásoknak, az Integrál Zrt. vezetésének és munkatársainak, hogy mindig többet és „jobbat tettek bele”, kicsit lokálpatriótábban, nem titkolva, hogy helyi cég, helyi intézményt fejleszt és kivitelez, olyan minőségi elvárásokkal, amely legalább harminc évre biztosítják az optimálist működést, a tanuló- és tanárbarát környezet mellett. Külön szeretnénk köszönetet mondani Bődi Péter vezérigazgató úrnak és Béni Csaba építésvezető úrnak –aki remélem még szeret  -, az alvállalkozói csapatoknak, Kun János építész úrnak, Kiri Henriettának, aki pályázati munkatársként segítette a projekt lebonyolítását. Köszönet a Gál Ferenc Egyetemnek, mint fenntartónak, Prof. Dr. Dux László rektor úrnak és Tóth József kancellár úrnak a projekt támogatásáért és előfinanszírozásáért.

Nemcsak rekord idejű építkezést tudtunk megvalósítani, de rekord idejű ki- és beköltözést, amiért köszönet és hála a lelkes szülői csapatoknak és a felső tagozatos tanulóinknak, munkatársainknak, akik a hétvégét és éjszakákat sem sajnálták „beáldozni” a zökkenőmentes munkakezdés és munkavégzés érdekében. Azt hiszem meg kell említenem a valódi mélypontját az öt hónapnak, amikor elérkeztünk a székek „osztályozásához”… Tudom mit gondoltatok idén nyáron…  A munka azóta sem állt meg, a Bóbita Alapítványunk, a Szülői Közösségünk, az egy-egy szülői felajánlásunk, ajándékunk mellett az intézmény is több millió forintot csoportosított át saját költségvetési forrásából, hogy azokat a „szépészeti beavatkozásokat” megtegye, hogy teljes legyen a kép, és a Gyakorlós lét-rezdülés.

A Gyakorló, ahol jó gyereknek lenni, valami életérzés, valami hangulat. Erre a szavak a
valóságnak csak parányi jelzései lehetnének, de nem tükröződései.

Zárásként: ajtó-ablak becsuk, és a film pereg tovább…

BGy