A Szeged-Csanádi Egyházmegye plébániai munkatársai Bakonybélbe zarándokoltak

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége idén november 10–11-én szervezett zarándoklatot azoknak, akik a plébánosuk szerint az egyházközségükben kiemelkedően értékes munkát végeztek, végeznek.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége szervezésében először 2017 tavaszán valósult meg a plébániákon dolgozó civil munkatársak közös zarándoklata. Szép lelki élmények, gyümölcsöző találkozások és termékeny együttgondolkodás jellemezte az út két napját. Második alkalommal 2021 őszén hívták zarándoklatra a plébániai munkatársakat Mátraverebély-Szentkútra. Idén pedig november második hétvégéjén Bakonybélbe hirdették meg buszos zarándoklatukat.

Ezzel az alkalommal szeretné az egyházmegye elismerni azoknak a munkáját, akiket a plébánosuk ajánl, megerősíteni őket munkájukban és lehetőséget biztosítani számukra a lelki feltöltődésre, a más plébániákról érkezőkkel való kapcsolatok és a közösség építésére.

Idén negyvenen vettek részt a zarándoklaton. Azért Bakonybél volt az úti cél, mert 1000 éve annak, hogy Szent Gellért ide vonult vissza Imre herceg nevelése után, illetve később, 1030-ban innen került az egyházmegye első megyéspüspökeként Csanádra. Ezen történelmi kapcsolat jegyében fogadták a zarándokokat az ott élő bencések, akikkel együtt imádkozták a zsolozsmát.

Az együtt töltött közös estén kiscsoportos formában az elismerés kultúráját építették a résztvevőkben. Ennek keretében oklevelet kaptak Kondé Lajos pasztorális helynöktől. A névre szóló okleveleken minden munkatárs saját plébánosának személyes elismerő mondatai szerepeltek.

Szent Márton napján reggel a zarándokok meglátogatták a szent kutat, Gellért püspök hagyomány szerinti lakhelyét, majd ünnepi szentmisén vettek részt a bakonybéli szerzetesekkel.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Rátkainé K. Andrea

Magyar Kurír