Milyen Ferenc pápa jövőképe az Egyházról, és hol tartunk mi? – Via Ecclesiæ konferencia Szegeden

Ferenc pápa Evangelii gaudium apostoli buzdítása kiadásának 10. évfordulója alkalmából Via Ecclesiæ címmel pasztorál-kateketikai konferenciát rendez november 22-én a Gál Ferenc Egyetemen a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete (SZEKI). Serfőző Levente a SZEKI főigazgatója és Gyuris Gellért, a SZEKI lelki programjainak szervezője mutatta be a kezdeményezést.

A konferencia terve a SZEKI éves kateketikai tervezői napján született. „Amit Ferenc pápa tíz évvel ezelőtt az Evangelii gaudiumban leírt, és azóta sok-sok fórumon, alkalmon megfogalmazott, programbeszédeként is értelmezhető. Kijelöli az Egyház útját és lelkipásztori stílusát. Ennek akartunk szentelni egy konferenciát, és arra ránézni, hol tartunk. Vissza és előretekinteni, ünnepelni” – mondták el a szervezők.

Ferenc pápa jövőképet ad, az utat vázolja fel, melyen a magunk szolgálatán keresztül járjunk. Ebben szeretnénk útmutatást nyújtani a konferencián – hangsúlyozta Serfőző Levente. A SZEKI főigazgatója számára irányt mutat, hogy

az Evangelii gaudiumban Ferenc pápa az evangelizáció konkrét lépéseit fogalmazza meg: kezdeményezni, bevonódni, kísérni, gyümölcsöt hozni és ünnepelni.

Ez az evangelizáló közösség és személy feladata. „Ez ad egy programot, látásmódot; irányt mutat, és úton tart bennünket. Tudjuk, mit kell tennünk: A Szentlélek segítségével kezdeményezni, meghívni a körülöttünk élőket, melléjük állni. Ennek meglesznek a gyümölcsei, s végén ne feledjünk ünnepelni. Ezért van bennünk a szándék, hogy konferenciával ünnepeljünk. Találjunk benne kihívást. Sok minden áll előttünk” – mondta az oktatási helynök.

Gyuris Gellért azt fogalmazta meg, hogy Ferenc pápa apostoli buzdítása „mindannyiunkat megszólít, és mindannyiunk számára van üzenete, akik vállaljuk az evangélium hirdetésének misszióját. Öröm és erőforrás ez az apostoli buzdítás, ennek élményét szeretnénk a konferenciával közvetíteni”. A SZEKI lelki programjainak szervezője számára legfontosabb üzenetként azt emelte ki:

a kérügma, Isten legfontosabb üzenete az emberek felé, hogy Isten szeret bennünket, Jézus meghalt értünk, feltámadt és új életet kínál számunkra, szentháromságos. A Szentatya ebbe a közösségbe hív meg mindannyiunkat”.

A Via Ecclesiæ konferencián Michael Wallace Banach apostoli nuncius vezeti fel a nap témáját. Az előadók között lesz Ubaldo Montisci a római szalézi egyetemről (Università Pontificia Salesiana), Zaragozából Sergio Pérez Buena teológus. Lesz előadó a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyéből és természetesen Magyarországról is.

A november 22-én a Gál Ferenc Egyetemen (Szeged, Dóm tér) tartandó konferenciára várják a pasztorális szakembereket, paptestvéreket, katekétákat, világi szolgálattevőket, minden olyan hívőt, akiket megszólít Ferenc pápa evangelizációs meghívása.

Jelentkezni a kateketa.hu weboldalon lehet, november 17-ig. A konferencia teljes programja is ugyanitt, a Szeged-Csanád Egyházmegye Kateketikai Intézetének honlapján olvasható.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Szeged-Csanád Egyházmegye Kateketikai Intézete

Magyar Kurír