Az önkéntes szolgálat témájában tanácskoztak

A fiatalok önkéntes tevékenysége állt a lengyel-magyar konferencia fókuszában, amelynek pénteken a Gál Ferenc Egyetem adott otthont. Serfőző Levente oktatási helynök azt hangsúlyozta, hogy az ifjúság számára a legjobb motiváció a felnőttek példaadása.

November 11-én ünneplik nemzeti ünnepüket a lengyelek. 1918-ban ezen a napon nyerte vissza 123 év után Lengyelország a függetlenségét. 11 éve hagyomány immár, hogy a lengyel függetlenség napját közösen ünnepli a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Egyetem a Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusával és a szegedi lengyel közösséggel.

A programsorozat lengyel-magyar konferenciával kezdődött pénteken délelőtt a Gál Ferenc Egyetemen, amelynek fókuszában ezúttal rendhagyó módon nem történelmi események, hanem a fiatalok önkéntes tevékenysége állt.

A függetlenség napját ünepeljük, de keveset beszélünk az úgynevezett belső szuverenitásról. Változnak az idők, a szokások, a nevelési-kulturális normák, és nem vagyok biztos abban, hogy jó irányba haladunk. Lengyelországban évek óta bevett szokás, hogy a fiatalokat önkéntességre nevelik. Például elviszik őket kórházakba, ahol segítenek a betegeknek, vagy elviszik őket temetőkbe sírokat gondozni
– mondta el lapunknak Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja.

Az önkéntesség belülről kell, hogy jöjjön. Meg kell mutatni a fiataloknak, hogy milyen jó dolog másokért tenni valamit. Ez a társadalom egészére is pozitívan hat, miközben saját lelkük is szépül
– tette hozzá.

A tanácskozás résztvevői arra a kérdésre keresték a választ, hogy a fiatalság mennyire bevonható az önkéntes mukába. Továbbá hazai és külföldi – olasz és lengyel – szakemberek ismertették tapasztalataikat a témában.

Az első előadást Az önkéntes munka szerepe és jelentősége a közösségfejlesztésben és az identitás megőrzésében címmel Serfőző Levente, az egyházmegye oktatási helynöke tartotta.

A fiatalokban akkora a kedv az önkéntesség és minden egyéb iránt, amekkora a kedv a felnőttekben. A fiatalok mindenre nyitottak, isszák a tiszta, őszinte szavakat és cselekedeteket, meghívásokat. Azt gondolom, hogy ebben nagy példát kellene, hogy mutasson a felnőtt generáció, hogy tud önzetlenül, önmagáról lemondva, idejét feláldozva segíteni embertársain. Ha ezt látja egy fiatal, akkor motiválva lesz
– emelte ki az oktatási helynök, aki hozzátette, hazánkban más európai országokhoz képest kevesebben vállalnak önkéntes szolgálatot.

Mernünk kell egymás felé odafordulni, segítséget kérni és adni. Bízzunk abban, hogy igenis értékesek vagyunk, mindenki tud a másiknak segíteni, mindenkinek megvan a maga tálentuma
– hangsúlyozta Serfőző Levente.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Gémes Sándor – Galéria