Szent Hubertus mise a Dómban

Vasárnap a Szegedi Fogadalmi Templomban rendezték meg a Vadászati Kulturális Egyesület hagyományos Szent Hubertus miséjét, amelyet Kondé Lajos pasztorális helynök celebrált és kérte Isten áldását az állatokra és a vadászokra. A Szent Hubertus mise a katolikus vallásban egy különleges liturgikus esemény, amelyet az állatok, különösen a vadállatok, és a vadászok védőszentjének, Szent Hubertusnak a tiszteletére tartanak. Ez az esemény sok országban és közösségben fontos tradícióval és szertartással jár, és hagyományosan november elején rendezik, mert november 3-a Szent Hubertus napja. Szent Hubertus, vagy Szent Hubert, aki a 7. században élt, a vadászok és matematikusok védőszentjeként ismert. Az egyik legismertebb történet róla a Szarvas Legenda, ami szerint ő egy szenvedélyes vadász volt, aki megtért a kereszténységhez, miután egy szarvast látott, amelynek agancsaiban egy kereszt jelent meg.

A misének számos jellemzője és hagyománya van. Az esemény során gyakran megáldják az állatokat, és imádkoznak az állatok és vadászok védelméért. A misén résztvevők gyakran hoznak magukkal háziállatokat, például kutyákat és lovakat, hogy azok is megkapják a szentelést. A mise célja az állatok és az emberek közötti harmónia megőrzése, valamint az elkötelezettség az állatok méltóságának és tiszteletének fenntartása. Ez az esemény lehetőséget teremt a vadászok számára, hogy megemlékezzenek Szent Hubertus életéről és példájáról, és elkötelezzék magukat az etikus és fenntartható vadászathoz.

A szervező, a Vadászati Kulturális Egyesület 30 éve a vadászati kultúra szolgálatában folytat a kultúra, a természet- és állatvédelem, a nevelés és oktatási ismeretterjesztés területén közhasznú tevékenységet folytat. A mise a vadászkürtösök Európa-bajnokságán a B hangolású vadászkürtös csapatok kategóriájában az első helyen végzett Vadászkamara Kürtegyüttes vadászkürt koncertjével ért véget.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba – Galéria