Ösztöndíjjal segít az Ágota közösség

Ösztöndíjjal segíti a gyermekvédelmi gondoskodásban élők továbbtanulását a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A Száz ok, hogy diplomázok elnevezésű programban 38 fiatal kapott támogatást.

Kothencz János főigazgató a kedden, Szegeden tartott első ösztöndíjátadó ünnepségen azt mondta, az Ágota közösség célja, hogy a családját valamilyen oknál fogva nélkülözni kénytelen fiatalok lehetőséget, támogatást kapjanak. Törődni igyekeznek a gyerekekkel olyankor is, amikor gond van, és akkor is, ha valami jó még több, még jobb lehet

– közölte. Az MTI beszámolója szerint a szakember, aki maga is állami gondozottként nőtt fel, úgy fogalmazott, ma Magyarországon gyermekvédelmi gondoskodásban élőként továbbtanulni normális és elvárható magatartás. Nagyon sok, főként késői bekerülő számára azonban – főként a szocializációs hátránya miatt – ez nehézséget jelent.

A rendezvényen elmondták, az állami gondozottak továbbtanulása régen sem volt egyértelmű, és napjainkban is ünnepelni kell, ha valaki egyetemre kerül. A pályázó fiatalokhoz szólva hangsúlyozta, nem azért büszkék rájuk, mert egyetemre járnak, hanem azért, mert példát mutatnak abban, hogyan tudnak küzdeni magukért. Példájukkal lehet tompítani azokat a negatív, túlzó általánosításokat, amelyek a társadalomban élnek – tette hozzá.

Az ösztöndíjra olyan 18 év feletti fiatalok jelentkezhettek, akik egy hazai főiskola, egyetem alap- vagy mesterképzésére járnak, és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. A felhívásra 13 vármegyéből 38 érvényes pályázat érkezett.

A szegedi ünnepségen a Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében nevelőszülőknél nevelkedett hallgatók vehették át ösztöndíjukat. Közülük heten a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, egy-egy fiatal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetemre jár.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató mintegy 6 ezer gyermekről, fiatalról gondoskodik gyermek- és lakásotthonokban, valamint nevelőszülői hálózatában, közülük mintegy nyolcszázukról utógondozás keretében. Ezek a 18 évesnél idősebb fiatalok egyetemi, főiskolai képzésen vesznek részt, illetve szakmát tanulnak.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba – Galéria