Patay László alkotásaiból nyílt kiállítás

A szegedi dóm, a gyulai Nádi Boldogasszony-plébániatemplom és a békéscsabai Jézus Szíve-templom falképeinek alkotója, Patay László festményeiből nyílt kiállítás csütörtökön a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A tárlaton családi, természeti és művészeti tematikájú táblaképeinek gazdag válogatása is megtekinthető, továbbá a templomok seccoinak, freskóinak részletei.

A kiállítás-megnyitón Gyulay Endre nyugalmazott püspök köszöntötte a megjelenteket, aki személyesen ismerte a kiállítót. A fogadalmi templom kupolájának díszítését felkérésére készítette el. Gyulay Endre arra hívta fel a figyelmet, hogy Patay László hite milyen csodálatosan látszódik meg minden képén. Az általa ábrázolt embereknek lelke van, akár örömöt, akár fájdalmat sugároz tekintetük.

A tárlatot Kovács Péter békési püspöki helynök nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében a templomfestészet Patay Lászlóval kezdődik és végződik. Minden kompozíciójának központi üzenete, hogy az élet végső célja Isten országának elérése.

Patay László megújította a hazai templomfestészetet mind képeivel, mind írásaival. A főiskola anatómia tanszékének vezető tanáraként művészgenerációkat nevelt fel. Életműve megkerülhetetlen a kortárs, hazai festőművészet számára

– méltatta a kiállítót.

A tárlat adventig megtekinthető. 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János