Viking cserkésztábor Ácson

A Szeged-tarjánvárosi Szent Gellért Plébániához köthető Márton Áron cserkészcsapat mintegy 60 tagja július 3. és 14. között Ács mellett, a Duna partján táborozott.

 

Bibok Rita táborvezető elmondta, hogy a fiatalok vonattal utaztak Szegedről Ácsig, majd onnan kétórás gyaloglással érték el az erdőben felállított táborhelyet. A programban egy napos győri látogatás is szerepelt, ahol több templomot, többek között a székesegyházat is meglátogatták, ahol szentmisén vettek részt. Ezt követően megismerkedtek a város nevezetességeivel. A cserkészcsapat fiatalabb tajai ellátogattak Gönyűre is, az idősebbek pedig vízitúra során tehették próbára ügyességüket. Különleges élményt nyújtott a tábor lakóinak az a szabadtéri szentmise, amelyet a Szeged-tarjánvárosi plébános, Benyik György celebrált. Az Ószövetségi olvasmány Jákob égig érő létrájáról és a bételi szentély alapításáról szólt. Az erdőbe felvert sátorban bemutatott gitáros szentmise olyan érzést keltett minden résztvevőben, mintha az erdő közepén nem csak tábort, és étkező sátrat, hanem templomot építettek volna. A misét Márton Áron nevének skandálásával fejezték be, megemlítve: ha ezt a nagy erdélyi püspök megérte volna, nagy vigasztalást érzett volna átélt szenvedéseiért.

Különös öröm volt, hogy a többnyire városi gyerekek milyen ügyesen teremtettek élhető környezetet az erdő közepén. A 60 fős csoport megtanult élni a városi komfort nélkül, a természet közelében. Szoros kapcsolatokat és barátságokat ácsoltak össze a főzés, a takarítás, a mosogatás és a túrázás közben. Azt játszották, hogy ők a vikingek késői utódai, akik a földi világot összekötik az Istenek világával. A tábor egyes részeinek nevei is viking nevek voltak, sőt, a körletek vezetőinek neveit is vikinggé változatták. Az egyetlen kellemetlenséget csak a szúnyogok okozták, de a tábortűz füstje őket is elűzte.

Benyik György