Megható műsor az édesanyáknak

Nem mindennapi anyák napi műsort tartottak május 21-én, vasárnap a zsúfolásig megtelt kisteleki katolikus templomban: óvodások, iskolások kedveskedtek szóló és közös produkciókkal édesanyjuknak. Társaik nevében is. Az eseményre egy kis hős, Hudi Mira és édesanyja, Bárkányi Adrienn is hivatalos volt.

Megható, sírós műsorral, amiben volt ének, szavalat, hangszeres játék köszöntötték a kisteleki Szent István király katolikus templomban az édesanyákat – egész május Szűz Mária hónapja –, az esemény szervezője Harmat József kántor és hitoktató volt, aki a közelmúltban nyert rangos betlehemes versenyt csapatával, már hatodszor.

Fotó: Imre Péter

Az elején több mint 200 általános iskolás, az elsőstől a nyolcadikosig vonult be a templomba rózsával a kezében, így énekeltek és szavaltak. Úgy gondolom, ehhez fogható és hasonlítható anyák napi köszöntés kevés helyen lehetett, elképzelhető, hogy ezzel Kistelek egyedül áll. Nyitó dalként, mely később is felcsendült, a Tavaszi szél vizet áraszt címűt hallgathatta meg a közönség, mely zsúfolásig megtöltötte a szent helyet. Egymást követték az énekes produkciók, a szavalatok, egy apróságokból és nagyobbacskákból álló „hegedűs kórus” nagyszerűen játszott együtt, a Harmónia Kórus pedig az ország bármelyik színpadán megállta volna a helyét előadásával.

Harmat József szép beszédben szólt az édesanyákról, az édesanyákhoz és a gyerekekhez.

Anyának lenni szép hivatás, erre hívja Isten a nőket. Mivel Mária, Jézus Krisztus édesanyja országunk védőszentje, patrónusa is, minden magyarnak két édesanyja van

– jelentette ki. A kivetítőn is az anyákkal, az ünneplésükkel kapcsolatos képek váltották egymást, az egyik 14 éves fiú mindenki előtt megköszönte édesanyjának az életet és azt, hogy eddig felnevelte – tortával kedveskedett neki, megpuszilta és a nyakába borult.

A fentiekből kiderül, több megható jelenet volt, tulajdonképpen szinte minden pillanatot, percet annak nevezhetünk. Ezek közül is kiemelkedett, amikor Harmat József köszöntötte a 6 éves Hudi Mirát és édesanyját, Bárkányi Adriennt, az édesapa Hudi Richárd nem tudott jelen lenni az ünnepen. Nagy tapsot kaptak. Bizonyára sokan emlékeznek rájuk, a családnak gyűjtöttek és tavaly jótékonysági koncertet is tartottak Kisteleken, bevétele az övék lett. Mirának 2021-ben életmentő műtéttel daganatot távolítottak el az agyából, küzdött, kemoterápiával és sugárral is kezelték. Panaszmentes, tulajdonképpen meggyógyult – de arra, hogy ezt biztosan kijelenthessük, még 10 évet kell várni, mondta Adrienn.

Elnézést, a végén kicsit privatizálok. A sors játéka okán. A családról szóló cikkem tavaly május 21-én, vagyis a hangversenyhez képest pontosan 1 éve jelent meg (legalábbis akkor került fel a delmagyar.hu oldalra). Édesanyám pedig vasárnap lett volna 77 éves. Míg erre gondoltam, befogadva a látottakat és hallottakat, többfelől hallottam a szereplő kicsik vidám kiáltását – együtt ültek társaikkal –, „Szia, anya!” Szia, Anya…

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Imre Péter