Jubileumok sorát ünnepelte idén a gyulai Karácsonyi gimnázium

A 2022-2023-as tanévben jubileumok sorát ünnepelte a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium: 130 éve kelt az alapító levél a gimnázium létrehozására, 120 éve indult meg az oktatás a gyulai Római Katolikus Főgimnáziumban, 80 éve vette fel az intézmény a tudós pap, Karácsonyi János nevét és három évtizede, hogy újra megnyitotta kapuit a katolikus iskola Gyulán. Az oktatási intézmény többek között jubileumi jótékonysági bállal, nagyszabású iskolatörténeti kiállítással és többszáz fellépő műsorával tarkított Alma Mater Gálával állított emléket a négy évfordulónak.

A Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium egy gimnáziumból, három általános iskolából, három óvodából és egy kollégiumból áll. Az anyaintézmény, a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium tekintélyes múltjának megünnepléséből mind a nyolc intézményegység kivette részét.

A gyulai katolikus gimnázium és általános iskola által létrehozott Karácsonyi János Katolikus Iskola Alapítvány februárban jótékonysági bált szervezett, amelyen a tanári kar és a diákok színes műsorral vezették elő a tombolák kisorsolását, illetve a felajánlott piktúrák elárverezését. A szülők összefogásának köszönhetően 732000 forinttal gyarapodott az alapítvány számlája, amit a kuratórium célzottan a talentumok kibontakoztatására és közösségi programok finanszírozására fordít majd.

A többszörös jubileumi esztendő grandiózus történelmi visszatekintésre adott alkalmat, amelyre áprilisban került sor a gimnázium patinás falai között. A több, mint egy évszázadot bemutató, színvonalas tárlaton az összes fellelt kordokumentum eredeti. Megtekinthető többek között az első pecsét 1903-ból, valamint korabeli értesítők, érettségi bizonyítványok, naplók, évkönyvek. A tárlók gazdag anyagát színesíti számos, a kezdetektől napjainkig készült fotográfia, mint például a tanári testület fotói 1926-ból.

130 évvel ezelőtt Wenckheim Krisztina tett alapítólevelet a gimnázium építésére, így Bengery Zsoltné intézményvezető – a gyulai és környező települések, valamint az iskolák, tagintézmények elöljáróin túl – nagy szeretettel fogadta a Wenckheim család tagjait a kiállítás megnyitóünnepségén. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Lipcsei Imre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye főigazgatója, Petróczki Zoltán és Petróczki Zoltánné az iskola korábbi igazgatói, valamint Kovács Péter esperesplébános, Balogh Ottó káplán és Karsai Károly állandó diakónus. Az esperesplébános beszédében az egyházi iskolák jelentőségét hangsúlyozta, ami abban különbözik más intézményektől, hogy van bennük lelki töltet, lelki nevelés és lelki élet, amely erőt adhat a jövő nemzedékének a hétköznapi életben is.

Az évfordulók alkalmából Hollósiné Mancz Fatime Nóra képzőművész egy Wenckheim Krisztináról készült portrét adományozott az intézménynek. Az alkotást a megnyitó keretében leplezték le. Az iskolatörténeti tárlat a tanév végéig tekinthető meg a gimnázium épületében.

A jubileumi rendezvénysorozat nemkülönben nívós eseménnyel zárult: a hagyományosan valamennyi intézményegység diákjait felvonultató Alma Mater Gála idén rendkívüli repertoárral örvendeztette meg a publikumot. Az óvodások, általános iskolások, gimnazisták és pedagógusok többórás műsort adtak a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. A nagy ívű repertoárban megannyi ének, zene, tánc, jelenet és paródia váltotta egymást az összetartozást hirdető eseményen.

Bengery Zsoltné intézményvezető kiemelte, az oktatási intézmény jubileumi tanéve lehetőséget adott a számadásra az elmúlt 130, illetve harminc esztendőről. Mint kifejtette: a gazdag múltba való betekintés – a meghatottságon és a büszkeségen túl – ösztönző erőt is adott ahhoz, hogy méltók legyenek elődjeikhez.

A sokévfordulós rendezvényszéria nagyszabású és sokszínű programjai valóban méltóképpen tisztelegtek az iskola nagy múltja előtt. A következő dekádok ünnepein – a Karácsonyis diákok jelére, az angyalszárnyas glóriára utalva – nehéz lesz túlszárnyalni az idei tanév bőséges és kimagasló programsorozatát.

 

 

Szöveg: Oláh Szabolcs

Fotó: Ábrahám Attila és Rusznyák Csaba