Testvérként imádkoztak együtt a keresztény közösségek

A református, az evangélikus és a római katolikus püspök együtt imádkozott az egységért az ökumenikus imahét keretében rendezett istentiszteleten a Dómban. Kondor Péter evangélikus püspök az isteni parancsok betartására buzdította a híveket.

Az ökumenikus imahét idei mottója: „tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra”. Hétfőn a szegedi és környékbeli keresztény gyülekezetek vezetői közösen imádkoztak az egységért. Az ökumenikus istentiszteleten részt vett Fekete Károly református, Kondor Péter evangélikus és Kiss-Rigó László római katolikus püspök.

– Lassan úgy érezzük, hogy az ökumenikus imahét napjai mintha meghosszabbítása lennének a karácsonyi ünnepkörnek. Valóban ünnep az, hogy együtt lehetünk ilyen módon is. Adjunk hálát Krisztusnak, hogy az egyházának tagjai lehetünk, és imádkozzunk azért, hogy megéljük azt, hogy egymással is igazi testvérközösségben vagyunk – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az istentiszteletet Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

Kondor Péter igehirdetésében az isteni parancsok betartására buzdította a híveket.

– Minél messzebbre kerül az ember Istentől, annál embertelenebbé válik az élet. Ez legtöbbször azzal kezdődik, hogy Isten egy-egy világos parancsát semmibe veszi az ember. Ahogy közeledünk Jézus Krisztus második eljöveteléhez, úgy kerül az ember, az úgynevezett keresztyén kultúra is egyre távolabb a tízparancsolattól. Egyáltalán Istennek az életünket védő és gazdagító, egyértelmű, világos tanácsaitól és útmutatásaitól – mondta, majd azzal folytatta, hogy ezeket a parancsokat Isten nem önkényből adta, hanem azért, mert jobban szereti az embert, mint azt el tudnánk képzelni, vagy ahogyan mi szeretjük önmagunkat.

– Ezekkel a parancsokkal Isten az embert védi – közölte, majd a KRESZ-táblák hasznosságához hasonlította a bibliai parancsolatokat.

– A jelzőlámpák és a közlekedési táblák sem azért vannak, hogy bosszantsanak vagy késleltessenek bennünket. Hanem azért, hogy segítsenek célba érni. Megőrizni attól, hogy kárt tegyek másokban, vagy mások tegyenek kárt bennem. Ugyanez a helyzet Isten törvényeivel. Ha kikapcsolnák a jelzőlámpákat, és eltűnnének a táblák, elég nagy káosz alakulna ki.  Isten azért adta a törvényt, hogy védjen és a célhoz segítsen – fogalmazott az evangélikus püspök.

 

 

Forrás: delmagyar.hu
Fotó: Karnok Csaba