Elkészült az első három stációkép

Elkészült a 2021 júniusában átadott pusztaszeri Szentháromság-templom stációsorozatának első három képe, Kovács Erzsébet martonvásári zománcművész és férje, Zoltán Győző alkotása. A többi, még üres fakeret, Grósz Sándor helyi asztalos munkája is felkerült a falakra, bennük a stációk számával és címével. A teljes sorozat húsvétra készülhet el, akkor szentelik fel.

– Elkészült templomunk stációjának első három képe, amelyet először a karácsonyi mise alkalmával tekinthették meg a hívek – újságolta Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere.

Elmondta: a Szentháromság-templom építésének költségvetése nem tartalmazta a különböző díszítéseket, belsőépítészeti megoldásokat. Antal Imre plébános és a hívek szervezik a helyi dolgokat, eseményeket, így a berendezések fejlesztését, beszerzését is, ami egyházi forrásból és a községi önkormányzat együttműködésével valósul meg. Utóbbi intézi például a templompark gondozását. De ennek az együttműködésnek az eredménye, hogy Grósz Sándor pusztaszeri asztalos „gyártotta le” a padokat, a nyílászárókat és a stációk fakereteit.

– Sanyi kapcsolatai révén jutottunk el a martonvásári tűzzománc művészhez, Kovács Erzsébethez, és férjéhez, Zoltán Győzőhöz. Mikor elkészültek a tervek, kezdődött a gyűjtés a költségekre. Egy, úgynevezett rekeszzománc-technikával alkotott kép 180 ezer forintba kerül, vagyis a teljes büdzsé 2,52 millió – mondta a faluvezető. Az említett technika azt jelenti, hogy a rézlemezből kikalapált, kontúrok által határolt rekeszeket töltik fel színes és átlátszó zománccal, utóbbiak alatt textúrákat is kialakíthatnak. 

– Jelentős összefogás alakult ki, akadt, aki nagyobb összegű, több stációkép árát kitevő adománnyal járult hozzá a költségekhez. Az adományozók között vannak pusztaszeriek, a faluhoz kötődők, és név nélkül említve (mert nem hatalmazott fel rá) egy polgármester kollégám 0ľ sorolta Máté Gábor. Azt is elárulta: a szükséges összeg nagyobbik része már „széfben van”, a további adományok Antal Imre plébánoshoz, vagy a Pusztaszer Községért

Közalapítványhoz juttathatók el. Azoknak akik hozzájárulnak, a neve felkerülhet egy szintén a Szentháromság-templomban elhelyezendő falra.

A tizennégy stációkép húsvétra kerülhet a helyére, és a tervek szerint akkor, a feltámadáskor szentelik fel a sorozatot.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Imre Péter