Harmat József és a betlehemes csapat

A kisteleki betlehemes csapat 30 éve létezik, a tagok cserélődnek, aki állandó az a felkészítő, az általános iskolai tanár, hitoktató és kántor, Harmat József. Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány – főleg a Kárpát-medencét érintő – versenyt írt ki idén is a betlehemes közösségeknek. A kistelekiek, amikor indultak, nyertek, eddig ötször, és 100 csapat társaságában részt vesznek a mostani versengésben is.

 

Miután az ünnepek előtt már több városi intézményben bemutatta produkcióját a kisteleki betlehemes csapat, karácsony első napján a Szent István király katolikus templom adta a díszletet és a színpadot. A közönség vastapssal jutalmazta a nívós produkciót.

Három évtizede

– Kisteleken 30 éve van betlehemes csapat, akkor kezdtem ezzel foglalkozni. Mi a gyerekekkel írjuk a történeteket, és még soha nem adtuk elő ugyanazt. Most nyolcadikos és már középiskolába járó diákjaim segítettek, ezért is lett a sztori az időutazás, amelynek során három fiatal suhanc Betlehemben találja magát, Jézus születésének idején – mondta az 53 éves Harmat József általános iskolai tanár, hitoktató és kántor. 

Hozzátette: nagyon jó, öröm volt látni a padsorokban az egyik korábbi öreg pásztort és Máriát, utóbbi aki már két gyereket nevel.

Újra indultak

A betlehemes csapat – amelynek ezzel az elnevezéssel Facebook-oldala is van – ismét indult az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány, főleg Kárpát-medencére kiterjedő versenyén, amelyen 100 együttes méreti meg magát. A kistelekiek minden részvételüknél nyertek, eddig ötször. Így juthattak el Ferenc pápához a Vatikánba, és vehettek részt 1 hetes horvátországi nyaraláson. A jelmezeket eddig a mindig sokat segítő Bolford Zsuzsa néni készítette, idén a korábbiakból válogattak.

– A versengés január 22-éig tart, munkánkat naplóval dokumentáljuk, ez általában 100 oldalas és a zsűri mindent pontoz, ami abban található, például dicsérő bejegyzéseket, sajtómegjelenéseket, azon kívül a jelmezeket, az előadást, annak vicces és csoportos jeleneteit, és nagyon, kiemelten fontos az adománygyűjtés – közölte Harmat József.

A városban tizenkét üzletben helyeztek el gyűjtőládákat, amelyeket január 15-éig tölthetnek meg pénzzel a betérők, ugyanez a határidő igaz a három felajánlott festmény licitjére is. Amikor összeszedik a dobozokat, kisebb csoporttal bemutatják betlehemesüket, amelynek eddig hét nagy előadása volt, összesen 2500 nézővel. Viszont New Yorkban a helyi magyarok tévécsatornáján is leadták egyik DVD-jüket, amellyel nagy sikert, elismerést arattak.

Jézus lábai

– Kollégáim, ismerőseim mindig mondják, hogy bírják a lábaim a sok futkorászást, rohangálást. Erre azt válaszolom: minden este lábat cserélek. Hívő ember vagyok, és amikor hazaérek, letérdelek, Istenhez imádkozok és reggelre kipihenek mindent. Mert a lábaim arra valók, hogy elvigyem Krisztust mindenhová – árulta el Harmat József.

Gratulációk

A kisteleki betlehemesek munkásságát Orbán Viktor miniszterelnök, felesége Lévai Anikó és Novák Katalin köztársasági elnök is jól ismeri. Előbbiek kaptak már a műsorokról DVD-felvételeket, idén levelet írtak nekik. A válaszokban gratulációkat zsebelhettek be és külön megköszönték nekik, hogy a csapat idén – az ismert események, az orosz–ukrán háború miatt – határozottan kiáll békéért.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Imre Péter