Hazatért Szegedre a Nem Adom Fel Béke Turné

November 24-én szombaton indult el a Nem Adom Fel Béke Turné Szegedről és december 3-án, szombaton, a fogyatékos emberek világnapján érkezett vissza Szegedre, a Dóm térre.

Egy japán kislány, Sadako Sasaki története hatotta meg a budapesti születésű, jelenleg Kiszomboron élő Kiss Zoltánt, hogy középsúlyos, értelmileg akadályozott fiatalemberként a jelenlegi nehéz, háborús időszakban a kitartásról, szeretetről, békéről példát mutasson embertársainak 1000 darumadár hajtogatásával. A japán hagyomány szerint ugyanis, aki 1000 darumadarat hajtogat, annak egy kívánsága teljesül. Zoltán 16 éves korában ismerkedett meg az origamival. A japán papírtechnikát gyorsan megkedvelte.

1000 darumadár 10 magyarországi városba

A Nem Adom Fel Alapítvány, amelynek Zoltán is munkatársa, felkarolta a kezdeményezést, és elhatározta, hogy az 1000 darumadarat eljuttatja 10 magyarországi városba. Másfél hét alatt száz-száz origami madarat vittek a béke, a kitartás és a szeretet jegyében különböző közösségeknek: iskoláknak, plébániai csoportoknak, börtönökben élőknek. A kezdeményezést Nem Adom Fel Béke Turné címmel indították útjára. A békezarándoklat résztvevői december 3-án, a fogyatékossággal élő emberek világnapján érkeztek vissza Szegedre, a Dóm térre, ahol a látogatóközpontban rendeztek sajtótájékoztatót.

Nem véletlen teremtett minket a jó Isten

– Hajlamosak vagyunk magunkba fordulni, de gondoljuk át, nem véletlen teremtett minket a jó Isten. Azért, mert mi fogyatékkal élők vagyunk, nem az az elsődleges, ami látszik rajtunk, hanem ami bennünk van. A legszebb dolog, amikor elmehetünk iskolákba, börtönökbe és beszélhetünk arról, hogy mi sérült emberként is teljes életet élünk – mondta Papp Szabolcs, az alapítvány szóvivője. Jávorszky Iván, a szegedi önkormányzat civilügyi főreferense azt mondta, karácsonykor minden ember szíve megtelik szeretettel, van, akinek csak ilyenkor, de vannak, akiknek egész évben megadatik ez a szeretet.

A képviselő a jövőben is segíteni fog

– Ezt a napot az tudja igazán átérezni, aki így él, vagy mozgáskorlátozott gyermeket nevel. Én 25 éve nevelek egy ilyen kislányt, Mihálffy Kingát, aki most azért nem tud itt lenni, mert műtötték, de kérte, hogy adjam át az üdvözletét. A jövőben is azon leszek, hogy minden erőmmel segítsem az ilyen kezdeményezéseket – fogalmazott Mihálffy Béla országgyűlési képviselő. A beszédek végén Kiss Zoltán a Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium igazgatójának, Jusztinné Nedelkovics Aliznak adta át a papírból hajtogatott darvakat. A rendezvényen Turba Gabriella énekelt, Papp Nóri és Cselédes Norina, a Szegedi Fekete István Általános Iskola két diákja pedig verset mondott.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János