Elindult Szegedről a Nem Adom Fel Béke Túrné

Kiss Zoltán középsúlyos, értelmileg akadályozott fiatalember által hajtogatott origami darumadarat juttatnak el tíz magyarországi város közösségeihez a kitartás, béke és szeretet jegyében a Nem Adom Fel Béketurnén, amely csütörtökön indult el Szegedről – írja az MTI.

A Nem Adom Fel Alapítvány közleménye szerint egy japán kislány, Szaszaki Szadako története hatotta meg a budapesti születésű, jelenleg a Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron élő Kiss Zoltánt, hogy középsúlyos, értelmileg akadályozott fiatalemberként a jelenlegi nehéz, háborús időszakban a kitartásról, szeretetről, békéről példát mutasson embertársainak ezer darumadár hajtogatásával.

A japán hagyomány szerint, aki ezer darumadarat (curut) hajtogat, annak egy kívánsága teljesül. A hirosimai atomtámadást kétévesen, csodával határos módon túlélő Szaszaki Szadakónál 12 éves korában leukémiát állapítottak meg. A kislány ekkor elhatározta, hogy országának hagyományai szerint, gyógyulását kérve, ezer papír darumadarat hajtogat. Haláláig 644 origami daru készült el, a hiányzó, 356 darabot temetésére barátai hajtogatták meg.

A békezarándoklat – többek között – olyan városokat érint, mint Debrecen, Miskolc, Sátoraljaújhely, Budapest, Győr, Pécs. A turné résztvevői december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján érkeznek vissza Szegedre, a Dóm térre.

 

Forrás: haon.hu