„Vesd le a régi embert, és öltözz Krisztusba” – Beöltözések a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

A szegedi Szent Gellért Szeminárium kápolnájának búcsúját és beöltözést ünnepeltek a Szeged-Csanádi Egyházmegyében november 5-én. A szentmise keretében – melynek főcelebránsa Kovács József rektor volt – négyen öltötték magukra a reverendát: Gubena Ábel és Huszár Ádám a Szabadkai, Esiobu John Richard és Péter Zoltán pedig a Szeged-Csanádi Egyházmegye növendékei.

Szent Imre ünnepén a beöltözés alkalmával a másodéves papnövendékek megkapták és magukra öltötték első reverendájukat, mely a szemináriumnak és az egyes egyházmegyéknek is fontos ünnepe.

A felsőbb éves papnövendékek az ünnepet megelőző este átadták a reverendákat néhány gondolat és imádság kíséretében. „Vesd le a régi embert, és öltözz Krisztusba.” Mint a liturgiában is megjelenik, azt szimbolizálva, hogy ezzel Krisztust öltik magukra, az ő példáját szeretnék követni és tőle tanulni. Mindig megdöbbentő látni a szimbólumok és a gyakorlat valós összhangját.

Az ünnepi szentmisét, amely egyben a kápolna búcsúi miséje is volt, Kovács József szemináriumi rektor mutatta be, a teljes közösség jelenlétében.

Szentbeszédében kitért az alázatos magatartás fontosságára és az Istennel való együttműködésre, amint Szent Imre életében láthattuk. Majd szólt a kispapokhoz is: „Viseljük kellő alázattal, mert

a reverenda nem azt mutatja, hogy már fontossá váltunk, hanem pont ellenkezőleg: mindenkori szolgálatunk eszköze.

Ne féltve őrizzük a reverendánkat, hanem ahhoz méltó módon használjuk munkánkban, bátran koszoljuk össze, ha szükséges, de ne hanyagoljuk el.”

 

A szentmisét követően a kispapok többek között megerősítették szándékukat, hogy Krisztushoz tartoznak, és felidézték az engedelmesség fontosságát is.

Szöveg: Tompa Szabolcs ötödéves papnövendék

Forrás és fotó: Szent Gellért Szeminárium

Magyar Kurír