Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket (Mt 5, 4)

Szakmai találkozót tartottak 2022. október 25-én a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai Szegeden a Katolikus Házban.

Fontosnak tartják, hogy évente legalább egyszer találkozzanak egymással a szolgálat civil munkatársai és kórházlelkészei, megosszák tapasztalataikat, rátekintsenek közösen az előző év eseményeire, megbeszéljék a felmerülő kérdéseket.

Egy Szentlelket hívó ének és a szolgálat saját imája után ötféle jellemzőt gyűjtöttek össze egy lapon a munkatársak arról a kórházról, klinikáról, ahová bejárnak. Ezután csoportosan beszélték át a fő jellemzőket, melynek eredményeként kialakult az egyházmegyei kórházak tapasztalati térképe. Nagyon sokszínű, változatos kép rajzolódott ki a tapasztalatokból.

Erre építve beszélgettek a következő lehetséges lépésekről, a munka folytatásáról a kórházakban.

Nagy öröm a munkatársak számára, hogy az első Covid hullámot követően folyamatosan bejárhatnak az egyházmegye kórházaiba, leülhetnek a betegágyak mellé beszélgetni a betegekkel. Ezek a találkozások nagyon színesek: van, amikor csak néhány percig tart egy-egy beszélgetés – amikor valaki lélegeztető gépen van, nehezen formálódnak a szavak – s van, hogy majdnem egy órán át ontja magából a beteg a kérdéseit, gondolatait, örömét, bánatát.

A délelőtt folytatásaként a vigasz témájával foglalkoztak a résztvevők. Előbb végiggondolták, hogy mi vigasztalja meg őket, ha szomorkodnak, majd olyan történeteket osztottak meg egymással, amikor úgy érezték, sikerült megvigasztalniuk egy beteget.

A találkozó közös ebéd melletti, jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult.