Ékszer került a templom tetejére

Több száz álmélkodó pillantás kereszttüzében illesztették a helyére a Szent Rókus-templom új toronysüvegét. A templomot pályázati forrásból újítja fel a Nagyboldogasszony Plébánia, a projekt részeként az új toronydísz mellett restaurálják az épület falfelületeit, konzerválják a faoltárokat és az épület belső festése is teljes mértékben megújul.

Nem mindennapi látványban lehetett része a Szent Rókus-templom kertjébe elsétáló csongrádiaknak: elkészült az épület új toronysüvege, az öt és fél tonnás építményt pedig ünnepélyes ceremónia keretében emelték a magasba. A lenyűgöző gépi és emberi teljesítményt több százan izgulták végig a gát tetejéről és a templomkertből.

Kívül-belül megújul

A csongrádi Nagyboldogasszony Plébánia 156 millió forintot nyert a kormánytól a Szent Rókus templom felújítására. A munkálatok most is zajlanak, amelynek során nem csak a templom külseje, de belseje is megújul: a templomtérben restaurálják a falfelületeket, a mennyezeti festményt és a stáció képeit, valamint a szakemberek elvégzik a három faoltár és festményeinek állagmegóvó tisztítását és konzerválását is. A templom belső festése – amely 1947 óta Borsa Antal és Endrédy György szépérzékét és gondos kezeit dicséri – Sztrakay Judit restaurátor vezetésével újul meg teljesen.

Emellett a projekt végére a torony külső falazatának javítása és újrafestése is elkészül, valamint az óraszerkezet GPS alapú felújítása is megvalósul.

Öt és fél tonna a levegőben

A projekt leglátványosabb része a toronysüveg cseréje volt, amelyet a ráckevei Ócsai Sándor toronyépítő mester és családi vállalkozása valósított meg. Miután májusban daruval leemelték a régi toronysüveget, a templomkertben készítették el a teljesen új, az 1818-ban épült torony formavilágához hű, rézfedésű toronysipkát.

Bedő Tamás polgármester és Horváth-Varga Lóránt, az egyházközségi tanács elnökének köszönő szavai után Topsi Bálint plébános áldotta az új toronysüveget. A vörösréz

süveg a Busa Gabriella operaénekes által előadott Ave Maria dallamára került a helyére.

– A munkához összesen 600 kilogramm rezet, 3500 rézszöget és 13 köbméter fát használtunk fel. A leemelt torony 3 tonna körül volt, ennek pedig 5 és fél tonna a tiszta súlya, ez magáért beszél. Édesapám úgy fogalmazott, amikor elkezdtük a munkát, hogy egy ékszert szeretne a torony tetejére feltenni. Remélem a csongrádiak is úgy találják, hogy ez sikerült – mondta el ifjabb Ócsai Sándor, a kivitelező csapat tagja.

Januártól várják újra a híveket

A teljes projekt egészének befejezése jövő év elejére várható, addigra elkészül a templombelső felújítása is.

– Jelenleg a mennyezetet restaurálják, az szinte készen van, emellett bizonyos falakat is már előkészítettek a további munkára. Reményeink szerint majd januárban, egy ünnepség keretében adhatjuk át a Szent Rókus-templomot a híveknek. Nemcsak a köveket újítjuk meg, de lélekben is megújulva fogunk visszatérni ide a templomba – fogalmazott Topsi Bálint plébános.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Majzik Attila