Bálint Sándorért szólt a mise

Hétvégén tartották Alsóvároson a Havas Boldogasszony búcsút, melynek részeként Bálint Sándor boldoggá avatásáért is imádkoztak. A szegedi néprajzkutatóért Gyulay Endre nyugalmazott püspök celebrált misét.

Havas Boldogasszony búcsút tartottak hétvégén a Szeged-alsóvárosi ferences templomban. A kétnapos rendezvényen celebrált többek között Szaplonczay Miklós görög katolikus esperes és Majnek Antal kárpátaljai püspök is. Tartottak misét a hivatásokért, az elhunytakért, az édesanyai és édesapai hivatásokért, a családokért és békéért, illetve a betegekért, idősökért és orvosokért. A rendezvény részeként Bálint Sándor ünnepséget is tartottak: szombaton megkoszorúzták a néprajzkutató emléktábláját a Pálfy utcában, szerveztek emléksétát és koszorúzást is a Mátyás téren. A “legszögedibb szögedi” boldoggá avatásáért pedig Gyulay Endre nyugalmazott püspök misézett.

A szombat délutáni nyitó szentmisére teljesen megtelt az alsóvárosi templom. Gyulay Endre arról tett fel kérdéseket a híveknek, vajon a mai világban, ahol rengeteg a bosszúállás és korrupció, mennyire vesszük komolyan  az isteni küldetést, illetve az imádkozás valóban beszélgetés-e Istennel. Majd felidézte Jézus életének főbb eseményeit, melyekben Mária próbatételek elé volt állítva és hangsúlyozta: neki minden pillanatban Isten fia volt a fontos, nem saját maga. – A legnehezebb sorsot is képes volt vállalni, hogy nekünk, embereknek meglegyen az üdvösség lehetősége. Végig hűséges volt, mert tudta, hogy ez az áldozat a világ minden emberéért van – hangsúlyozta.

A nyugalmazott püspök kiemelte: Bálint Sándor, aki maga is sokszor járt ebben a templomban, és azon dolgozott, hogy a magyar vallásos kultúrát mindenki számára közkinccsé tegye, példaképként tekintett Máriára, akinek szeretetét életével is bizonyította. Miséje végén így azért imádkozott közösen a hívekkel, hogy Alsóváros szülöttét mielőbb a boldogok között üdvözölhessük, és felhívta a figyelmet, hogy ezt az imát otthon is bármikor el lehet mondani.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba