Visszakerült a helyére a mindszenti templom 100 alakos főoltárképe

Mintegy 100 alak található a mindszenti Mindenszentek Templom főoltárképén. Erre a több mint 1 évig tartó restaurálás során derült fény.

 

Az idén 222 éves templom főoltárképe már olyan sötét volt, hogy csak egy-két szent körvonalát lehetett kivenni. A monumentális, 4,2 x 2,1 méteres olajfestmény restaurálása Lázár János országgyűlési képviselő, építési- és beruházási miniszter jóvoltából valósulhatott meg.

 

A festmény mintegy 13 hónap után hétfőn került vissza a gödi műhelyből Mindszentre. A restaurálást Fazekas Gyöngyi és asszisztensként P. Mürschberger Zsuzsanna restaurátorok végezték. Több órán át tartó előkészület után, segítőikkel ők helyezték vissza a templom falára, az oltár mögé a műalkotást.

 

Eddig homály fedte a több mint 200 éves főoltárkép alkotójának kilétét, most azonban fény derült az alkotó személyére is. A restaurátorok valószínűsítették, hogy a megye minden bizonnyal legrégebbi barokk főoltárképe a neves Falkoner-műhelyben készülhetett. A felújítás során erre a bizonyíték is meglett, a művész a jobb alsó sarokba, fekete festékkel írta oda a nevét, ami a restaurálás előtt kivehetetlen volt.

A Mindenszentek című főoltárképen mintegy 100 alak látható. Hogy több, vagy kevesebb, vagy éppen annyi, ezentúl bárki megszámolhatja. A festményt augusztus 7-én 9 órakor, a hálaadó istentiszteleten szentelik újra.

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Kovács Erika