Terményáldó szentmisét celebrált Kiss-Rigó László püspök Bogárzóban

Terményáldást és gazdatalálkozót tartottak szombaton a Makó környéki tanyavilág egyik központjának számító bogárzói templomban. Ünnepi beszédet Lázár János honatya mondott, a szentmisét Kiss-Rigó László megyés püspök celebrálta.

A Páduai Szent Antal tiszteletére több mint száz esztendeje felszentelt, apró templom, amely a tanyavilágban élők összefogásával épült, épp a közelmúltban nyerte vissza régi szépségét. Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet erre utalva mondta köszöntőjében, hogy a megújult templom és környezete méltó ünnepi köntösbe öltözteti e közösségi találkozót.

Azt is felidézte az épület előtt összegyűlt szép számú helybeli, illetve hazalátogató előtt, hogy néhány évvel ezelőtt Kiss-Rigó László megyés püspökkel és Lázár Jánossal közösen fogtak össze a templom teljes körű felújításáért, amelyhez nagyon sokan csatlakoztak. Egy egykori bogárzói lakos, Bagaméri Julianna szavait idézve azt is megállapította, noha nagyon sok minden megváltozott, sőt elpusztult itt az utóbbi években, az elszármazottak szívét mindig melegség járja át, ha visszatérnek.

– A betakarítás ünnepe a számvetésre is alkalmat kínál – mondta a térség országgyűlési képviselője, Lázár János, aki beszédében a vidéki életformát, a tanyán gazdálkodó embereket méltatta. Emlékeztetett rá, hogy mindezt a nemzetközi szocializmus tönkretette az erőszakos téeszesítéssel. – Azt már soha nem tudjuk meg, mi lett volna, ha mindez másként alakul, ha a paraszt-polgári hagyományok folytatódhatnak, mint történt például Ausztriában – idézte fel a múltat. Ami pedig a jövőt illeti, szerinte nemes célkitűzés lenne, ha azt tudnánk mondani, hogy 2030-ra Magyarország újra képes lesz magát ellátni élelmiszerrel, és a magyar ember nem élelmiszeripari szemetet vásárol külföldi tulajdonú nagyáruházakban. Úgy vélte, az ország jövője azon fog múlni, hogy a vidéken élő emberek milyen lehetőségeket kapnak, hogyan boldogulnak, és az utánunk következő generációkkal képesek leszünk-e megszerettetni a gazdálkodást.

Az egyházi szertartást a zsúfolásig telt templomban Kiss-Rigó László megyés püspök vezette a szépen feldíszített, gazdag terményoltárnál. A szentmisét követően az épület mellett kulturális műsor szórakoztatta a résztvevőket, majd gazdafórumot rendeztek, s közben helyi, környékbeli kézművesek, gazdák kínálták a sátraknál portékáikat.

Forrás: delmagyar.hu