A házassággal legdrágább kincsüket ajándékozzuk oda

Nemzeti ünnepünkön öt egyházi vezető osztotta meg gondolatait a házasságról, a nők szerepéről és a szexualitásról. Az Új zsinagógában tanácskoztak és abban mindannyian egyetértettek, hogy házasság csakis nő és férfi között jöhet létre, a kapcsolatban pedig Isten a harmadik személy.

A házasságról, a nők szerepéről és a melegek kapcsolatáról beszélgettek pénteken a vallási vezetők az Új zsinagógában. Tokics Imre, Hetednapi Adventista Egyház tanszékvezető egyetemi tanára, Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke, Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője, Juhász András, a Kálvin Téri Református Egyházközség lelkésze és Gál Tamás, a Magyarországi Krisna tudatú Hívők Közösségének helyi közösségi vezetője osztotta meg gondolatait.

A nők szerepe és a melegek házassága is szóba karült. Fotó: Frank Yvette
Elhangzott, hogy a házasság rendkívül fontos dolog, mert a családban kapják meg az alapelveket a generációk, valamint a házasság által az elődöktől kapott értékrendszer is továbbadható. De az is lényeges, hogy ebben a kapcsolatban a férfi és a nő egyenrangú legyen, hiszen Ádámot és Évát is úgy teremtette meg Isten.

A házassággal visszavonhatatlanul a másiknak ajándékozzuk az életünket, és ezáltal a legdrágább kincset adjuk oda. Éppen emiatt a katolikus egyházban például nagy figyelmet fordítanak a házasulandók felkészítésére, hogy a párok testben, lélekben és gondolkodásban is megerősödve mondják ki a holtodiglan holtomiglan-t. Hozzátették, hogy a házasság nem csupán szexuális közösség, hanem többek közt anyagi, gyereknevelési, kulturális és szabadidős közösség is.

Minden egyházban kiemelte szerepet kapnak a nők, mert ők képesek arra, amire a férfi nem, vagyis új életet adni, de mindenhol egyenrangúan kezelik a nőket és a férfiakat.
A házasság legnagyobb sikere pedig az, hogy Istent szerető gyermeket tudnak nevelni a szülők. Az ideális házasság pedig csakis férfi és nő között jöhet létre, és harmadik személyként Isten is jelen van – szögezték le.

Jelezték, hogy persze vannak jogaik a más nemhez vonzódóknak is, de nem azt jelenti, hogy teret kell hódítaniuk, mert ami a Szentírásban rosszként van írva és azt jónak nevezik, akkor a gonosznak engednek. Tehát a fősodrástól nem szeretnének az egyházak eltávolodni.

Forrás: delmagyar.hu