Boldog Apor Vilmos inge érkezik Pusztamérgesre

A vértanú Boldog Apor Vilmos püspökön halálakor viselt ingnek egy darabja kerül hamarosan a megújuló pusztamérgesi Nagyboldogasszony-templomba. A felújítás üteme előreláthatólag húsvétra teszi lehetővé, hogy a templom egy részét újra használatba vegyék a hívek.

Tavaly novemberben kezdődött el a műemlékvédelem alatt álló pusztamérgesi Nagyboldogasszony-templom felújítása. A templombelsőben már elkezdték az aljzatbontást, jelenleg a betonozás zajlik. Megtörtént az épület belső szigetelése, és a külső vakolat leverése is folyamatban van. A tető felújításával hamarosan végeznek a szakemberek.

Levélben kérte

A felújítás mellett ereklyével is gazdagodik a plébánia. Negyela Zoltán plébános elmondta, a kánonokban szerepel, hogy lehetőség szerint minden templom rendelkezzen valamilyen szent ereklyéjével. A pusztamérgesi plébános a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökéhez, Veres Andráshoz fordult, és levélben kérte őt arra, tisztelje meg a pusztamérgesi plébániát egy Boldog Apor Vilmos-ereklyével.

Hazaérkezik az ereklye

A plébános úgy fogalmazott, a relikvia tulajdonképpen fé­­lig-meddig hazaérkezik, hiszen Apor Vilmos Gyulán töltötte életének nagyobb részét, ott volt káplán, utána később, plébános, és ott szentelték püspökké is.

– Mivel az egyházmegye egyik határa Gyula, a másik Pusztamérges, így a két végpontot összefogná Boldog Apor Vilmos személye, illetve tiszteletének kultusza – mesélte, amikor arról kérdeztük, miért éppen Apor Vilmos-ereklyét hoz Pusztamérgesre.

Tisztelet a szenteknek

Az ereklyék tisztelete az egyházzal egyidős.

– Kezdetben a keresztények temetkezési helyei mindig a mártírok helyeit jelölték, igyekeztek ott szentmisét bemutatni, ahol egy híres szent csontjai nyugodtak. Tiszteljük a szenteket, mert valami nagyon nagyot alkottak, valamit az életből visszaadtak, amit a Jóistentől kaptak, és ezáltal közbenjáróvá váltak Istennél miérettünk is, akik hozzájuk fohászkodunk, illetve hozzájuk folyamodunk segítségért – magyarázta a plébános.

Vértanúhalált halt püspök

Apor Vilmos püspököt – miközben a rezidenciájára menekült nőket védte – 1945. március 30-án egy szovjet katona lőtte meg, április 2-án halt vértanúhalált. A püspökön halálakor lévő ingnek egy darabja kerül a pusztamérgesi templomba. Ezen a szövetfoszlányon a vére is rajta van.
A felújítás üteme előreláthatólag húsvétra teszi lehetővé, hogy a templom egy részét újra használatba vegyék a hívek, és így az ereklye is végső helyére kerüljön.

Forrás: delmagyar.hu