Közgyűlési jóváhagyásra vár a Makovecz-kápolna

Csak második körben fogadta el az építészeti-műszaki tervtanács a Makovecz-kápolna terveit, pedig elismert tervezők készítették. Ha pénteken a szegedi közgyűlés jóváhagyja a módosított terveket, benyújtható az építésiengedély-kérelem.

A szőregi temetőben Makovecz-­kápolna építésére a Szeged–Csanádi Egyházmegye nyert forrást a kormánytól, a szegedi városvezetés mégis beleszólt a munkálatokba. A terveket ké­szítő Makona Kft. január végén terjesztette az önkormányzat építészeti-műszaki tervtanácsa elé az elkészült dokumentumokat, azonban a bemutatott elhelyezést nem tartották megalapozottnak, szerintük a bejáratot nem megfelelő helyre tervezték meg, így elutasították a terveket.

Lapunk kérdésére a cég ve­­zető tervezője, Rüll Tamás elmondta, az ülést követően te­­lepítési tanulmányt készítettek Makovecz Imre eredeti tervének igazolására, amelyben változtatási javaslatot is megfogalmaztak a tervtanácsi tagjainak kérésére. A változtatás elsősorban az épület környezetét érinti, amely erősítheti a kápolnához vezető útvonalak jelentőségét.

– A telepítési tanulmány négy változatot vizsgált meg, amelyek közül a lehető legkisebb változást jelentő megoldás elfogadását javasolták a tervezők. A fentiek bemutatá­­sa után a tervtanács február 13-án végül elfogadta a tervet azzal a külön hangsúlyozott javaslattal, hogy az épület és környezete együtt készüljön el – mondta el a Délmagyarországnak az építész.

A településrendezési terv mó­­dosítása, amely feltétele a kápolnaépítésnek, közgyűlési elfogadásra vár. Amint jogerőre emelkedik a módosítás, benyújtható az építési engedély kérelme. A cég reményei szerint ez márciusban megtörténhet.

Szegeden pénteken lesz közgyűlés, a napirendek között ott van a Makovecz-kápolnára vo­natkozó előterjesztés is. Ha a képviselők többsége igennel voksol rá, akkor folytatódhat az egyházmegye fejlesztése Szőregen.

Mint ismert, a Makovecz Im­­­re-életmű gondozásának folytatása céljából a kormány számos fejlesztést támogat hazánkban, így épülhet meg a kápolna a szőregi temetőben, amelyre első körben 115 millió forintot kapott az egyházmegye a kormánytól. Azonban a Makona Kft. már ekkor jelezte, hogy az összeg nem fedezi a teljes kivitele­zést, figyelembe véve az építőipari árak 20–30 százalékos növekedését. Idén januárban a probléma megol­dódott, ugyanis további 175 millió forintos támogatásról biztosította a kormány az építtető Szeged–Csanádi Egyházmegyét.

Az épület kezdeményezője B. Nagy László or­­­szággyűlési képviselő, Ró­­zsavölgyi József volt önkormányzati képviselő és Miklós Péter történész volt még 2010-ben.

Forrás: delmagyar.hu