A helyben való boldogulást segíti a megállapodás

Ünnepélyes keretek között írták alá a Békés Megyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Főiskola közötti együttműködési megállapodást csütörtökön délelőtt a megyei kormányhivatal épületében.


Bár a két intézmény merőben más feladatok mentén működik, célkitűzéseik a tehetséggondozás, az oktatás, valamint a munkaerő-piaci szereplők támogatása terén mégis azonosak. A főiskola és intézményei, illetve a kormányhivatal között korábban is jelen volt a közös gondolkodás és cselekvés, a megállapodás csütörtöki aláírásával a felek megerősítették a közöttük eddig is meglévő kapcsolódási pontokat.

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elöljáróban elmondta, február 16-án vállalt feladatait a kormányhivatal teljesítette. Jelentősen erősítették a reagálóképességet, egységesítették a jogalkalmazást, megtörtént a felkészülés a január 1-jén életbe lépő közigazgatási rendtartás bevezetésére, illetve megvalósították a nyitott hatóság elvét.

– Ez utóbbihoz képzett szakmai csapatra, a kormányhivatallal egységesen gondolkodó önkormányzatokra, a szakmai szövetségekkel és szervezetekkel kötött megállapodásokra, illetve negyedik, rendkívül fontos pillérként a felsőoktatási és szakképzési intézményekkel való együttműködésre volt szükség – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. Leszögezte, a kormányhivatalnak ki kellett lépnie a hagyományos „engedélyező hatóság” szerepéből, és egyebek mellett részt kell vállalnia a megye agráriumában, a vidékfejlesztésében, valamint a szakképzés fejlesztésében is. Utóbbi kapcsán kiemelte, ezért is kötöttek megállapodást felsőoktatási és szakképzési intézményekkel, amelyek képviselőit a közeljövőben egy szakképzési kerekasztalnál látják vendégül. Ezen a tanácskozáson alakítják majd ki Békés megye szakképzési stratégiáját.

A kormánymegbízott kitért arra, hogy a Gál Ferenc Főiskola már eddig is kiváló hozzáállással segítette a munkájukat. Példaként említette az Erasmus+ program keretében kidolgozott módszertan gyakorlati alkalmazását, illetve a főiskola Út a munkaerő-piacra című projektben és az ifjúsági garanciaprogramban való részvételét. Az intézmény ily módon 331 ember képzését segítette, s ezen felül 103 alacsony képzettségű és a közfoglalkoztatott képzésében ugyancsak részt vállalt. December 1-től pedig újabb megállapodást kötöttek, aminek értelmében további 65-en szerezhetnek képzettséget. Dr. Takács Árpád köszöntője végén nyomatékosította, a kormányhivatal szakmai alapokon, a kormány társadalompolitikáját érvényesítve, stabil társadalmi bázison működik.

Dr. Kozma Gábor, a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola rektora úgy vélekedett, egy felsőoktatási intézmény életében a legnagyobb jó, ha helyi szinten részesévé válik a tervezési munkának is. Mint rámutatott, a főiskola munkájának jelentős része Békés megyében összpontosul. Szarvason pedagógiai karral és gyakorló intézménnyel, Békésen szakképző intézménnyel, Gyulán egészségtudományi és szociális karral vannak jelen, és igyekeznek majd Békéscsabán is a lehető legtöbb feladatot felvállalni.

– A partnerség számunkra azt is jelenti, hogy meg kell látnunk és tapasztalnunk a helyi közösségek igényeit – tette hozzá. – Már csak ezért is fontos a Békés Megyei Kormányhivatal partnersége, hiszen amellett, hogy konkrét képzési programokba bekapcsolódhatunk, számítanak az együttműködésünkre is.

Dr. Kozma Gábor elmondta, olyan hivatásképzésekre készülnek, amelyek hozzájárulnak az emberek helyben maradásához, helyben való boldogulásához. A helyi igények szerinti gyakorlati képzések megvalósítása kiemelt céljuk.

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök hangsúlyozta, elsődleges feladatuknak a keresztény hit hiteles képviseletét és annak erősítését tekintik.

– Ebből fakadóan az egyház kötelességének érzi, hogy az élet minden területén a társadalmat szolgálja – tette hozzá. – Semmiféle expanziós törekvésünk nincsen, ahol szükség van ránk, ahol kérnek, ott szolgálunk, hiszen ezt tartjuk elsődleges feladatunknak.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közel száz helyen van jelen köznevelési intézményekkel, amelyekben 11 ezer diák tanul. Működik gyermek- és ifjúságvédelmi szakszolgálatuk is, amelyben négyezer állami gondozott gyermekről és fiatalról gondoskodnak, és a sport terén is képviseltetik magukat.

– A felsőoktatás ugyancsak a prioritások között szerepel – ecsetelte. – A megállapodás azért is lényeges, mert a Gál Ferenc Főiskola jelenléte Szeged mellett éppen Békés megyére összpontosul. A hatékony munkát pedig csak fokozza, ha partnerek segítik az intézmény tevékenységét. Dr. Kiss-Rigó László ennek kapcsán kitért arra, hogy a kormányhivatal a legkomolyabb partnerük.

Fotók: Lehoczky Péter

Forrás: beol.hu