A rekreációban segítik a lakosságot

Rekreációs életviteli klubfoglalkozásokat indít a Gál Ferenc Egyetemmel közösen a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság, amelyek résztvevői a szabadidő hasznos és egészségtudatos eltöltésével kapcsolatban szerezhetnek majd hasznos információkat. Az alkalmak ingyenesek és a nagyközönség számára is nyitottak.

Az egészségtudományi, a turisztikai és a pedagógiai képzés területén a kölcsönös támogatást, valamint az egészséges életmódot támogató, preventív programok, kutatási és szakmai együttműködések megvalósításának szándékát rögzítették abban az együttműködési megállapodásban, amelyet a Gál Ferenc Egyetem (GFE) kötött a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társasággal (KERT) csütörtökön.

Dux László rektor hangsúlyozta, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye egyetemeként a GFE különös felelősséget visel azért, hogy az egyházmegyében, a régióban élő embereknek az egészségét, szociális, testi-lelki jólétét segítse, ezt a célt támogató szakmákra készít fel hallgatókat.

Fritz Péter, a KERT elnöke rámutatott, a rekreáció tudományterületeken átívelő diszciplína, amely érinti többek között a sport-, az egészség-, a táplálkozás-, a gazdaság- és a neveléstudomány, valamint a sportpszichológia területét is. A több mint 12 éve működő társaság megalapításának célja az volt, hogy összefogják a szakembereket, és a legfrissebb szakmai ismeretek integrálásával valósítsanak meg edukációs és tanácsadó szolgáltatásokat a népesség körében. A rekreációs szakemberek párbeszédének elősegítésére évente konferenciát tartanak, továbbá egy tudományos magazint is kiadnak Recreation címmel, amelyből a legfrissebb kutatási eredményeket ismerhetik meg az érdeklődők.

A GFE mellett hazánk több másik egyetemével együttműködik a társaság. Szegeden rendszeres, életviteli klubfoglalkozást indítanak, amelyek a nagyközönség számára is ingyenesen, szabadon látogathatók. Fritz Péter elmondta, hogy ezek keretében előadások, gyakorlati rekreációs támogatás és workshopok is megvalósulnak majd.

A rekreáció általánosságban a szabadidő aktív elöltését jelenti. Két nagy ága van: a szellemi és a mozgásos rekreáció. Mi abban szeretnénk segíteni, hogy a különböző életkorokban és egészségi állapotokban hogyan és milyen programokon tudnak az emberek részt venni, amelyek hasznosak lehetnek számukra a testi és a szellemi felfrissülés tekintetében is. Ezek lehetnek egyéni, társas, benti, kinti vagy éppen kombinált programok. Minden javaslatunk tudományos háttérrel alátámasztott

– részletezte Fritz Péter.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János