Megújultak a Kálvária-keresztek

Hamarosan befejeződik annak a három, 155 éves kőkeresztnek a felújítása, amelyek Makó egyik szép műemléke, a Kálvária templom előtt állnak. A munkával megbízott csapat az utolsó simításokat végzi, az újraszentelés Péter-Pál napján lesz.

A keresztek már a helyükön állnak. Már csak a talapzataik apróbb repedéseit, egyéb hibáit javítjuk

– tájékoztatott Módy Péter szobrászművész-kőrestaurátor a helyszínen, amikor a makói Kálvária-domb keresztjeinek felújításáról érdeklődtünk. Ezt követően már csak a lefestés, illetve a vízlepergető réteg felvitele, valamint a kisebb díszek felhelyezése marad hátra.

Fotó: Szabó Imre

Mint március végén Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatótól megtudtuk, a munka vezetésével kezdődött meg. A városi önkormányzat, a Szent István király plébánia és a József Attila Múzeum rekonstrukciós terve a Nemzeti Kulturális Alaptól még tavaly nyert 50 százalékos pályázati támogatást. A szükséges összeg másik felét a Szeged-Csanádi püspökség teremtette elő.

Fotó: Szabó Imre

A három, 155 éves kőkereszt Makó egyik szép műemléke, a legrégebbi épületként számon tartott Kálvária templom előtt áll. A kálvária Jézus idejében a kivégzések keresztre feszítések helye volt; földjében beásva álltak a keresztek függőleges szárai, ezekre húzták föl a vízszintes szárra fölszegezett halálraítélteket. A dombot, amelyen a templomot építették, innen kapta a nevét – egyébként ez a város legmagasabb pontja. A kereszteket, mint a rájuk faragott felirat tanúsítja,

Isten dicsőségére építette Börcsög Ferenc és hitvese Varga Ágnes. 1869.

Tavasszal beszámoltunk róla, hogy első lépésként daruval kiemelték, majd részeire bontották a kereszteket. A fejrészeket Módy Péter a műtermébe szállította, a főoszlopokat a pedig a helyszínen restaurálták. Az öntöttvas korpuszt Szügyi László csanádpalotai művész vette kezelésbe. Érdekesség, hogy volt olyan keresztfej, amit egy a belsejébe fúrt lyukat használva egy fémcsővel kellett megerősíteni, a szögekből meg újat kellett készíteni.

A keresztek általában nem jelentenek nagy szakmai kihívást, de nyugodt közeget adnak. Ilyenkor ihletettebben dolgozik az ember

– mondta Módy a munkáról. Hozzátette: érdekes módon télen a miskolci kálváriához mintázott két nagy stáció-domborművet, most a makói Kálvária-dombon dolgozik, aztán a mohácsi kálvária következik.

 Úgy tűnik, nincsenek véletlenek

– jegyezte meg.

Régi és új pénzérmék

A keresztek szétbontása közben előkerült két korabeli pénzérme. Ezeket valószínűleg az akkori kőfaragó mester helyezte a középső kőkereszt vízszintes szárának közepére, jelezve az állítás időpontját. Mint most megtudtuk, ezt a hagyományt a felújítást végző csapat is folytatta: az újbóli összerakás előtt jelenleg használatos fémpénzeket tettek ugyanoda, ahol a régiek voltak. Sajnos idei kiadású nem került a kezükbe, de a korszakot – ha úgy adódik – azért meghatározhatják belőlük kései utódaink.

 

Forrás: delmagyar.hu