Katolikusok és protestánsok együtt, testvérként imádkoztak

Reformátusok, evangélikusok és római katolikusok együtt imádkoztak a dómban a keresztények egységéért hétfőn. Három püspök hirdetett igét.

Kiss-Rigó László katolikus püspök ünnep időszaknak minősítette az ökumenikus imahetet, amelynek keretében a keresztény felekezetek együtt imádkoznak az egységért, az egyetértésért és a békéért vasárnapig. Testvéreiként köszöntötte hétfőn este a dómban Kondor Péter evangélikus és Fekete Károly református püspököt.

Az istentiszteleten Lukács evangéliumából hangzott el a napi ige, amely a felebaráti szeretetre buzdította a híveket.

Kondor Péter igehirdetésében azt hangsúlyozta, hogy Isten azt kívánja tőlünk, hogy szeressük. Elmondta, a tisztelet önmagában nem lehet elég, hiszen az ellenségeinket is tisztelhetjük. Engedelmeskedni pedig félelemből is lehet.

Isten szeretetet vár tőlünk. Egyenesen azért teremtett embert, és azért teremtette a maga képére és hasonlatosságára, hogy legyen, aki szeresse, hogy legyen, aki viszonozza az Ő szeretetét

– mondta az evangélikus püspök. Majd azzal folytatta, hogy Isten a teljes szívet, teljes lelket és minden erőt betöltő szeretetet vár az embertől.

Így szeretni parancsszóra nem lehet, csak viszont szeretni lehet a Krisztusban megismert Istent. Hiszen Ő már előbb szeretett bennünket

– fogalmazott, majd azt hangsúlyozta, hogy az Isten szeretetének próbája nem más, mint a felebaráti szeretet. Amely, ha tiszta, akkor önzetlen, érdek nélküli és megbocsátó.

Fekete Károly az Isten nevében egybegyűlők harmóniáját, egyetértését, a közösség élményét dicsérte beszédében. Úgy fogalmazott, hogy krisztusi arcélt irgalmas emberszemlélettel, nagyvonalúsággal, a megbocsátásig menő elfogadással kaphatunk. Kitért arra is, hogy napjainkban sokan szeretnének elválasztani, harcra tüzelni embereket és nemzeteket, megbontani a felebarátok közötti egyetértést, a teremtő Isten akaratát, aki összhangba hozta a világot.

Nagy erők munkálkodnak. A háborús idők előhívták a hatalmaskodás és a rombolás ösztönét. Láthatjuk, hogy mire képes az ember, amikor fölfegyverzik. Ilyen militáns időkben aranyat ér a fegyvernem váltásra ösztönző szó. Az egyetértésre hívás hangja. Ehhez kell a legnagyobb erő

– mondta a református püspök, majd arra biztatott mindenkit, hogy merjen szembeszállni a gonosz mesterkedéseivel, fortélyaival és ámításaival, amelynek célja az egyetértés és a béke megbontása. Úgy fogalmazott, hogy az összhang Isten áldásának záloga. Arra az összetartásra hívta a híveket, amely nem csak az ökumenikus imahéten, de minden hétköznapon kitart.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba