Az egyházmegye cáfolta a szegedi baloldal állításait

Reagált az egyházmegye a szegedi baloldal – elsősorban Momentum által – híresztelt valótlanságokra, azaz az állítólagos erdőirtásra.

Itt épülhet az új iskola. Fotó: Gémes Sándor/DM

 

„Az egyházmegye beruházásainál kiemelt szempont, hogy a társadalmi hasznosság mellett a teremtésvédelmi szempontok is mindig érvényre jussanak, hiszen az emberiség csak ezekre ügyelve válhat jó és gondos gazdájává a rá bízott teremtett világnak” – írta a Szeged-Csanádi Egyházmegye a katolikus iskola építése kapcsán a Szegedernek.

Kiemelték, az általános iskola és gimnázium építése során is ugyanúgy fognak törekedni a zöld szemléletre és a fenntarthatóságra, ahogyan azt a Szent Gellért Fórumnál is tették, amely megkapta a LEED Silver zöld fenntarthatósági minősítést.

A Kiss-Rigó László megyéspüspök vezette egyházmegye felhívta a figyelmet:

Egy 2018-as kormányrendelet szerint legalább 30 százalék kell hogy legyen a zöldfelület mértéke, amely önmagában cáfolja azon híreket, hogy „tarra vágnák a hathektáros erdőt”.

„Az egyházmegye az értékes és megtartható növényzetet figyelembe fogja venni már a tervezés során is”

– szögezték le levelükben. Hozzátették, csak annyi fát vágnak ki amennyi szükséges, és kivágottak helyett biztosítani fognak egy úgynevezett csereterületet, ahol a korábbival megegyező vagy annál nagyobb zöldfelületet hoznak létre.

A baloldali városvezetés azon felvetését, hogy máshol építsék meg az iskolát, azért utasítja vissza az egyházmegye, mert másik helyszínen nem nyílna lehetőség a Szent Gellért Fórum zöldenergiájának felhasználására.

Az egyházmegye azon az állami tulajdonú területen pótolná a fákat, melyet az önkormányzat javasolt beépítésre.

Ezzel egy jelenleg gondozatlan, rekreációra alkalmatlan, szennyezett terület helyett egy barnamezős ingatlan revitalizációjával a körtöltésen belül valósulna meg egy magas minőségű telepített, tervezett és gondozott háromszintes zöldterület, amely a gyakran hangoztatott városi hősziget hatásait is csökkentené

– érveltek levelükben. Hozzáfűzték, amennyiben nem lenne elég hely, ezen felül további területeket vonnának be a fásításra.

Sajnos az Önkormányzat ez idáig nem fogadta el javaslatunkat, holott az a valódi teremtésvédelem szempontjainak szem előtt tartásával született: megőrzi a jelenlegi zöldterület legalább 30%-át a beruházási ingatlanon, épít a már meglévő megújuló-energiával bíró infrastruktúrára, összességében növeli a zöldterület mértékét, rekultivál egy ipari területet, miközben a lakosság számára egy elérhető zöld közparkot alakít ki

– zárta válaszát az egyházmegye.

 

Forrás:  Szegedma.hu