Intenzívebb kapcsolattartás és szakmai fejlődés – Új célkitűzések a börtönpasztorációban

Berta Tibor tábori püspök vezetésével idei első rekollekciójukra gyűltek össze a Katolikus Börtönlelkészi Szolgálat tagjai január 9-én, kedden Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) irodaházában. A célkitűzések között szerepel, hogy minden hónapban szerveznek szakmai napot, melyeken meghívott püspökök és egyetemi tanárok tartanak majd előadásokat.

Évente öt börtönlelkészi rekollekciót tartottak eddig Budapesten a szolgálat tagjai, idén azonban az intenzív kapcsolattartás, valamint a feladatok hatékony megbeszélése és közvetlen egyeztetése miatt ezeket a szakmai napokat havonta szeretnék megtartani – emelte ki a találkozóról szólva Berta Tibor katonai ordinárius, a szolgálat vezetésével megbízott püspök.

Az eddigi gyakorlattól eltérően az egyházi szakmai napokat kizárólag a katolikus börtönlelkészeknek szeretnék megtartani, emellett előadókat is meghívtak, így Székely János szombathelyi megyéspüspököt, Marton Zsolt váci megyéspüspököt, Mohos Gábor, Martos Levente Balázs és Fábry Kornél esztergom–budapesti segédpüspököket, Makkai László pasztorálpszichológust, Papp Miklós tanszékvezető egyetemi tanárt és Gájer László tanszékvezető egyetemi tanárt.

A témák között szerepelnek többek között az Egyház jövőt érintő feladatai, a kommunikáció jelentősége, a krisztusi üzenet átadásának új formái, az egyes életszakaszokhoz kötődő változások, a mentális kimerülés és kiégés, a krízisek elől való menekülés megelőzésének lehetőségei, a családpasztoráció, a cigánypasztoráció, a jövő Egyháza lelkipásztori szolgálatának kihívásai, valamint a szinodális út.

A keddi első alkalmon Takács Péter börtönlelkész tartott előadást a Váci Egyházmegyében működő szolgálatról.

Forrás és Fotó: HM Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír