Fogyaszthatóvá tették a Bibliát

Alapos betekintést kaptak szombaton a hitoktatók abba, hogy milyen ételeket fogyasztottak a Jézus korában élők és hogyan kell azokat elkészíteni. Az alsóvárosi kolostorban megtartott workshopon lapunk is járt, érdekes információkhoz jutottunk.

Olyan programot szerveztek szombat délelőtt az alsóvárosi kolostorban, amilyen még sosem volt Szegeden, a Bibliában lévő ételekkel és azok elkészítési módjával, eszközeivel ismerkedtek meg a hitoktatók. Vargáné Bögi Veronika, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézetének közösségi programjainak szervezője elmondta, tizennyolc katekéta sajátította el a tudást, akik az egyházmegye minden terültéről érkeztek, tehát Csongrád-Csanád mellett Békés vármegyéből is, például Szarvasról, Tótkomlósról és Pusztaföldvárról. Közölte, a cél az, hogy a jelenlévők továbbadják majd az egyházmegye többi hitoktatójának – összesen 180-an vannak – a tudást, hogy aztán különböző programokon megmutassák a híveknek, a gyerekeknek. Megjegyezte, „fogyaszthatóvá” szeretnék tenni a Szentírást.

A program fejlesztője és vezetője Sipos Edit hittan–történelem szakos tanár, Franz Kett pedagógus, aki lapunk kérdésére elárulta, az asztalra olyan ételek kerültek, amelyekről tudjuk, hogy benne van a neve a Szentírásban, vagy a régészeti kutatások alapján ismertek, az ókori szakácskönyvekben megtalálhatóak és feltételezhető, hogy Jézus korában fogyasztották azokat. Megjegyezte, ez egy játék, nem tananyag, de a jelenlévők nemcsak megkóstolták, hanem meg is tanulták elkészíteni az ételeket, valamint azok több variánsát.

Közölte, sós, tejes ételeket készítettek, sütöttek lepényt és kenyeret, valamint datolyás édességeket és gyümölcsös, joghurtos süteményeket. Emellett lencséből és zöldségekből is főztek, sütöttek, húsos étel viszont nem készült. Mivel Jézus korában nem volt cukor és sütőpor, így olyan ételeket talált ki Sipos Edit, amelyekben pótolni tudják valamilyen módon például a cukrot édesítőszerek nélkül. Így datolyapasztával édesítették meg a süteményeket, melyekbe apróra vágott aszalt gyümölcsök is kerültek. Gyúrtak ebből például golyókat, melyeket őrölt dióba forgattak bele. Manapság ezt reform édességnek mondanánk, de valójában ez egy olyan finomság, amihez nem kell cukor és modern eszköz sem.

Sipos Edit beszámolójából megtudtuk, hogy készült gombóc is, méghozzá búzadarából és egy túrószerű alapanyagból, amit összegyúrva megsütöttek, majd fahéjas mézbe forgatták bele a gombócokat. Tehát a cukorral megszórt túrógombóchoz hasonló ételt készítettek el.

Először megkóstolták az asztalon lévő ételeket, hogy mindenki érezze azoknak az ízét, majd utána alkotóelemeire szedték azokat, hogy lássák a jelenlévők, hogy mi miből készült. Ezt követően együtt sütötték és főzték meg az ételeket, majd többféle variánst kísérleteztek ki azért, hogy a hitoktatók megtanulják hányféleképpen tudnak a saját körzetükben bibliai ételkóstolót szervezni.

 

 

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Török János – Galéria