Családi tábor Zánkán

Az idei évben, július első hétvégéjén gyűltek össze az egyházmegye családjai Zánkán, az Erzsébet-Táborban. Ez volt a negyedik alkalom, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja a táborszervező Erzsébet Alapítvány együttműködő szervezeteként egyházmegyénkben élő családokat hívhatott a Balaton északi partján lévő, évről-évre egyre inkább szépülő, korszerű helyszínre. Az idei, mintegy 250 fő (50 család) az egyházmegye számos települését képviselték Sarkadtól Zákányszékig. A Családi Erzsébet-táborok kiemelt célja, hogy a családok minőségi időt tudjanak közösen eltölteni, és hátrahagyva az otthoni, hétköznapi problémákat, csak egymásra figyeljenek, együtt játsszanak, szórakozzanak, sportoljanak, strandoljanak vagy ha ahhoz van kedvük, egyszerűen csak pihenjenek.

A sokszínű központi programkínálat (arcfestés, társasjáték, kézműveskedés, trambulinozás, csúszdás ugrálóvár, cirkuszi előadás, könnyűzenei koncert és pattogatott kukoricás mozi) és a CsaládKözPont külön programjai között valóban a család minden tagja találhatott magának örömteli tevékenységet. A „mi” családjaink közös találkozási pontjai – az étkezőben, a strandon és a szállás folyosóin kívül – a péntek esti közös táborkezdés, a reggeli és esti rövid imák és napindító/ napzáró, hálaadó gondolatok, illetve a családi-baráti strandröplabda-bajnokság és a vasárnap délelőtti gitáros mise voltak.

A kisebb gyerekek rögtön a regisztráció után birtokba vehették az ugrálóvárat, a különlegesen hajtható kerékpárokat, de kézműveskedhettek, társasjátékozhattak is. A finom étkek mellett jókat beszélgettünk, az árnyas fák alatt kellemesen sétálgattunk, a Balatonban fürödhettünk. A szomszédos Haditechnikai Parkot is megnézhettük. Az Animal Cannibals-koncerten a szülők újra ifjúkorukba repültek, a gyerekek pedig jókat kacagtak rajtuk. A röplabda nagy érdeklődésre tartott igényt, nyolc csapat mérkőzött meg a győztesnek kijáró, hűsítő jégkrémekért. A csapatok korosztályban és nemben is nagyon vegyesek voltak, de a jókedv és a sportszerűség mindegyikőjüket jellemezte. Szombat este kötetlen beszélgetések alakultak ki, rég nem látott ismerősökön kívül, újakra is szert lehetett tenni: kapcsolódások jöttek létre és erősödtek meg. Vasárnap délelőtt pedig egy igazi, tábori hangulatú szentmisén ünnepelhettünk, amit Kondé Lajos pasztorális helynök atya mutatott be, a zenei szolgálatot pedig a táborozó családok zenélő tagjai adták. Többen a mise után is ottmaradtak a Balaton-partján strandolni, hiszen minél több időt tölthetünk együtt ebben a táborban, annál inkább felfrissülve és kapcsolatainkat tovább mélyítve térhetünk haza. Reméljük, így lesz jövőre is!