Megemlékezés a meg nem született gyermekekre Békéscsabán és Szegeden

Magyarországon a gyereknapot május utolsó vasárnapján ünnepeljük, és ebben az évben Ferenc pápa a Gyermekek 1. világnapját is erre a hétvégére hirdette meg. Ám szomorú tapasztalat, hogy nem minden család tud a gyermekeivel együtt ünnepelni. A KSH adatai szerint 2023-ban 21 200 terhességmegszakítást végeztek el, és körülbelül 13 600 magzati halálozást regisztráltak. 34 800 baba nem jöhetett világra a becslések szerint. Szegeden és Békéscsabán is emlékeztek azokra a magzatkorban elveszített babákra, akik soha nem születhettek meg.

Békéscsabán 2024. május 26-án, vasárnap a 10 órási szentmise után a Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat és a Békéscsaba Belvárosi Plébánia közös szervezésében emlékeztek meg a meg nem született gyermekekről a Dr. Réthy Pál Tagkórház aulájában elhelyezett emléktáblánál.
Másnap, május 27-én hétfőn a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika oldalfalára elhelyezett emléktáblánál közös igeolvasással és imával gondoltunk a meg nem született, meghalt gyermekekre, családjukra, orvosokra és az ápolókra, hogy lelki és testi gyógyulás kaphassanak. A Református Kórházlelkészi Szolgálat képviseletében Moldován Krisztina kórházlelkész-asszony olvasott fel a Szentírásból. Majd a CsaládKözPont munkatársa csendes imádságban emlékezett meg azokról a megfogant gyermekekről, akik nem születhettek meg bármilyen okból. Külön imádkoztunk az orvosokért és a klinika személyzetéért is. A megemlékezésen részt vett dr. Várbíró Szabolcs professzor úr, a SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intézményvezetője, valamint Kószóné Czikora Judit klinikai főnővér.

Mára több kórházban, klinikán elhelyezésre került “A meg nem születettek emlékére” állított emléktábla. Ezeket a márványtáblákat a Magyar Keresztény Misszió Alapítvány helyezte ki 2017-től kezdődően több mint 16 helyszínen. A meg nem született gyermekek emlékére egyházmegyénkben az elmúlt években számos plébánián, templomkertben is állítottak emlékművet, emléktáblát, amely segíthet az érintetteknek az elbúcsúzásban és a gyász feldolgozásában.

Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPont