Megyésnapot tartottak a szeged-csanádi papnövendékek

Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú emléknapján szervezték meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye papnövendékeinek megyésnapját május 23-án, kedden. Az évente megrendezett alkalomnak a szegedi Szent Gellért Szeminárium adott helyet, ahol a kispapok és az egyházmegye lelkipásztorai kötetlen módon találkozhattak, megismerhették egymást, és egymást erősítve ünnepelték meg egyházmegyés identitásukat.

Ha egy új kispap érkezik a szemináriumba, a megyésnap alkalmával mutatkozik be a meghívott papoknak.

A több mint 25 éven át Gyulán szolgáló lelkipásztor, későbbi győri vértanú püspök emléknapján tizenkét lelkipásztor fogadta el a meghívást, köztük a két szentelendő diakónus is, akik az egyházmegye különböző pontjairól érkeztek. A vendégatyák a szentmise előtt egy beszélgetés keretében megosztották az elmúlt év legszebb, legörömtelibb pillanatait, és a legküzdelmesebb megpróbáltatásaikat, vagy épp kudarcaikat. A közös megosztásokból további beszélgetés alakult ki.

A szentmise főcelebránsa Varga Attila kiszombori plébános volt, aki homíliájában kiemelte a lelkipásztori élet tanúságtevő erejét. Példaképül a nap szentjét, Boldog Apor Vilmos egykori gyulai plébánost állította a növendékek elé: a Jó Pásztorról nagyon egyszerűen, odaadott szívvel tett tanúságot, de a szegények iránti szeretete, apostoli lelkülete is végig meghatározta életét.

A szentmisében az egykori gyulai lelkipásztor példájának követésére buzdított, s kérte a vértanú főpásztor közbenjárását a szeged-csanádi növendékekért és minden szegedi kispapért.

Szerző: Gáll Szabolcs diakónus

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gubena Ábel II. éves papnövendék

Magyar Kurír