42 éve hunyt el Bálint Sándor, emléknappal tisztelegtek előtte

Koszorúzásokkal, szentmisével és emlékversennyel tisztelegtek kedden Szegeden Bálint Sándor előtt. Az alsóvárosi temetőben lévő sírjánál Gyulay Endre nyugalmazott püspök mondott beszédet, aki szerint a néprajzkutató élete és munkássága követendő példa lehet mindannyiunk számára.

42 évvel ezelőtt, május 10-én hunyt el Bálint Sándor, a “legszögedibb szögedi”, a 20. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik legnagyobb alakja.

A hitvalló néprajztudós emléke előtt kedden Bálint Sándor-emléknappal tisztelgett a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Móra Ferenc Múzeum, a Napsugaras Tájház, a SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, a Gál Ferenc Egyetem, a Szent-Györgyi Albert Agóra, az alsóvárosi ferences plébánia és a Szegedi Dóm Látogatóközpont.

Elsőként az alsóvárosi temetőben helyeztek el koszorút a néprajzkutató és művészettörténész sírjánál, ahol Gyulay Endre nyugalmazott püspök arról beszélt, hogy Bálint Sándornak több példaképe is volt.

Egyik Assisi Szent Ferenc volt, aki szerénysége, egyszerűsége, Istenért mindent megtevése miatt vált kedvessé, követendővé számára. Európaisága miatt példaképe volt Szent Benedek is, aki téríteni akart és műveltté szerette volna tenni az embereket, egész Európát be akarta hálózni, hogy Isten szeretetével, tudásával tökéletesen azt tegye, ami a javára válik Európának – mondta el.

Gyulay szerint ahogyan Bálint Sándor maga elé állította a szenteket, úgy kell nekünk is tekintenünk az ő munkájára, életére, szeretetére, melyben próbáljuk meg követni. Jelezte, a néprajzkutató boldoggá avatásához arra van szükség, hogy a hívek beterjesszék imáik meghallgatását a püspökségre, amely összegyűjti azokat.

Az ünnepnapon megemlékezéseket, koszorúzásokat tartottak azokon a helyeken, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak Bálint Sándorhoz, a kiváló néprajzkutató életéhez, munkásságához. Így koszorúztak a Mátyás téren és a Dóm téren is, míg este a dómban szentmisét tartanak Bálint Sándor boldoggá avatásáért.

Az emléknaphoz kapcsolódóan a Napsugaras Tájház munkatársai emlékversenyt hirdettek, amelynek második fordulójába 22 csapat jutott. A forduló résztvevői – mintegy 120 fiatal – egy városi kalandjátékra indul, amelynek állomásai Bálint Sándor munkásságához kötődnek.

Alsóváros szülöttéről Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Haág Zalán önkormányzati képviselő is megemlékezett a Mátyás téri Bálint Sándor szobornál.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Frank Yvette, Mihálffy Béla