Roma festőművészek alkotásaiból nyílt tárlat Szegeden

A néphagyomány, a szakralitás és a mesevilág motívumai egyaránt megjelennek Bari Janó és Gaudi Márton, roma származású képzőművészek festményein, amelyek válogatásából nyílt kiállítás az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A Szakrális bevésődések című, április 14-ig megtekinthető tárlatot a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium rendezte a Nemzetközi Roma Nap alkalmából.

Az idén tízéves szakkollégium célja olyan roma származású, keresztény értelmiségiek nevelése, akik egyrészt a legmagasabb szintre törekednek szakmájukban, másrészt hitelesen képviselik népcsoportjuk kultúráját. A kiállítás ötlete 2019-ben született meg, amikor Povedák István antropológus kutató a szakkollégium hallgatóinak bevonásával roma példaképeket keresett fel és a velük készült interjúk segítségével próbált választ találni a roma identitás kérdéseire. Az interjúsorozat részeként Vácott Bari Janót, Makón pedig Gaudi Mártont is meglátogatták. Ekkor merült fel a közös tárlat ötlete, amelynek megvalósítását a járvány két alkalommal is meghiúsította.

Érdemes a festmények mögé nézni. Látni, hogy azokat példamutató életet élő, cigány művészek festették. Ezek a képek úgy fejezik ki a cigány identitás sértettségeit és szépségeit, ahogy szavakkal nem biztos, hogy ki lehetne. Az itt jelenlévő cigány művészeknek hihetetlen fontos szerepük van abban, hogy a cigány identitást felépítsék, hogy Magyarországon a cigányság integrációja egészséges módon meg tudjon valósulni, hogy a cigány szót övező rengeteg sztereotípiát le tudjuk bontani
– mondta az antropológus a tárlatmegnyitón.

Forrás: delmagyar.hu

Fotó: Kuklis István