Megnyílt a Stella Maris Vendégház

Március 4-én ünnepélyes házszenteléssel nyitotta meg kapuit a Stella Maris Vendégház képzési- és közösségi központ Domaszéken. A több funkciójú épületet, amely egyaránt modern képzési központ, közösségi tér és szálláshely, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szentelte fel. Ünnepi beszédet mondott Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

A beruházás az Interreg V-A Románia-Magyarország Programban meghirdetett „Határon átnyúló képzési központok” című pályázat keretén belül valósult meg az Európai Unió támogatásával, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyújtott további anyagi támogatást. A „Határon átnyúló képzési központok” című pályázat célja a határrégió fejlesztése a munkaerő mobilitásának növelésével és a foglalkoztatási lehetőségek bővítésével. Mindez hármas partnerségben valósul meg: a Szeged-Belvárosi Plébániához tartozó Katolikus Ház, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Szórvány Alapítvány összefogásával.

Napjainkban egyre nő az igény a vidéki képzési- és közösségi programhelyszínek iránt. Jól esik megállni, elvonulni, feltöltődni, visszatalálni a természethez, a hagyományokhoz, a gyökerekhez. Így a pályázat jóvoltából két, 21. századi elvárásoknak megfelelő, jól felszerelt képzési központ épült: egyik a Temes megyei Zolton, a másik pedig Csongrád-Csanád megyében, Domaszéken.

Ezek a korszerű létesítmények a pályázat keretein belül kétféle képzésnek adnak otthont: az egyik egy 40 órás vállalkozói alapismeretek, a másik pedig egy 30 órás pályaorientáció és karriertervezési képzés. A vállalkozói alapismeretek képzésének célja, hogy a résztvevők képesek legyenek elindítani és sikeresen működtetni vállalkozásaikat a határmenti régióban. A pályaorientáció és karriertervezés képzés elsősorban a középiskolás korosztálynak nyújt segítséget egyrészt a munkaerőpiacon való tájékozódásban, másrészt az életpálya megtervezésében. A résztvevők megismerkednek a határmenti régió sajátosságaival, Magyarország és Románia képzési rendszereivel, valamint a munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségekkel. Az első csoportok a vírushelyzetre való tekintettel online indultak, ám márciustól jelenléti képzéssel fogadják a résztvevőket ebben a szép környezetben.

A pályázat jóvoltából meghirdetett képzéseken túl a Stella Maris Vendégház kapui nyitva állnak mindazok előtt, akik modern kialakítású, vendégszobákkal is rendelkező programhelyszínt keresnek. A 33 fő elszállásolására alkalmas házat egy 1 hektáros füves- és erdős terület ölel körül, amely zavartalan bulik, kültéri csapatjátékok, kellemes séták tágas tere. A kényelemben eltöltött időt a domaszéki tanyavilág hangulata teszi különlegessé. A Stella Maris Vendégház felejthetetlen élményt nyújtó helyszíne lehet különféle csapatépítő tréningeknek, workshopoknak, céges eseményeknek, gyermek- és ifjúsági táboroknak, alkotóműhelyeknek, osztálykirándulásoknak, lelkigyakorlatoknak, gyalogos- és kerékpáros túráknak, családi ünnepeknek, baráti találkozóknak valamint állófogadásoknak.