Először: a Dömötör-torony napja

Első alkalommal rendezte meg a szegedi Dóm Látogatóközpont szombaton a Dömötör-torony napját, melyet a Pavane zászlóforgató csoport bemutatója nyitott meg, utána Szent Imre fehér galambjait engedték el, röptették – ez volt a megnyitó. Mielőtt a programról szólnánk, érdemes megismerkedni röviden a torony, a templom históriájával.

A Szent Demeter templom első említése 1199-ből származik. Fennállása évszázadai alatt számos alkalommal átépítették, a 18. századra nyerte el végső formáját. 1709-ben még hat ablaksora, vagyis emelete volt. Lebontásáról a város 1913-ban döntött, hogy a helyén épüljön fel a Foerk Ernő tervezte Fogadalmi templom, a Dóm. A bontáskor került elő annak falába építve a Dömötör-torony, amit 1931-ben felújítottak, és keresztelőkápolnává alakították. Rerrich Béla munkáját dicséri a torony művészi restaurációja. Falába a vár bontásakor előkerült román kori szobrokat, a toronyba vágott új ajtó íves felső részébe pedig Szeged legrégebbi szobrát, a 12. századi kőbárányt illesztették.

Visszatérve a nap eseményeihez, a zászlós bemutatóhoz: Katinak nagyon tetszett és kijelentette, hogy igyekszik részt venni minél több programon, mert kedveli az ilyen eseményeket. – Nagyon tetszett és meglepetés volt ez a látványos műsor – közölte az egy párt alkotó Lilla és Máté. Elárulták Budapestről érkeztek és egy napjuk van arra, hogy megismerkedjenek Szegeddel, ezért a Dóm téri programoknak búcsút intve körbejárják a várost.

Akik azonban maradtak, azok színes és bőséges kínálatból választhattak: volt korabeli, középkori ének, az Atyai szívvel rajzpályázat kiállításának megnyitója, különböző tematikákkal a Dömötör-tornyot és a Fogadalmi templomot is megtekinthették az érdeklődők, történelmi divatbemutatót is tartottak, az ínyencek pedig szerzetesi és régiós termékeket kóstolhattak.ú

Forrás: delmagyar.hu