Nagyon szépen szól a 150 éves, most felújított pitvarosi orgona

Két ütemben újították fel a pitvarosi katolikus templom 150 éves orgonáját, amit szombaton avattak fel az ünnepi szentmise utáni orgonakoncerttel. Már régen nem hallották szólni a helyiek a templom orgonáját. A mintegy 150 éves hangszer ugyan még működőképes volt, de már nagyon hamisan szólt.

– Templomunk felújítása nemrégiben fejeződött be és az orgona megújulásával vált teljessé

– emelte ki Kasuba Róbert plébános. A felújított orgona avatására tartott szentmisét Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa celebrálta.

– Ez az orgona nagyon fontos a templomnak, hiszen azokra emlékeztet, akik Isten házát felépítették, hívekkel megtöltötték és azokra is, akik máig gondoskodnak arról, hogy Pitvaroson Istent dicsérő közösség legyen. Fontos az elektronikus orgona, de a régi orgona a múltat, a régi emberi kapcsolatokat szentesíti meg, amelyek ehhez a közösséghez tartoznak. Még ma is vannak, akik emlékeznek arra az időszakra, amikor manuális volt a fújtatás. A ministránsok kettesével voltak beosztva fújtatni. Mindenki a maga módján szolgálta a liturgiát, a közösséget – idézte fel a szentmisén Kondé Lajos.
Nagy István orgonaművész koncerten ismertette meg a pitvarosiakkal a felújított orgona hangját. Fotó: Kovács Erika

A közel 150 éves orgonát az 1800-as évek elején építette a nógrádmegyeri templomnak a neves osztrák-magyar orgonaépítő, Mooser Lajos. A hangszert 1955-ben eladásra kínálták fel, amit a pitvarosi egyházközség megvásárolt. Az orgona darabokban, vasúton érkezett a faluba. A fújtatóját akkor elektromos motorral szerelték fel. Az orgonát 1958-ban a Fővárosi Művészi Kézműipari Vállalat orgonaüzeme átépítette, majd a ’90-es években egy kisebb átalakításon esett át.

A szélládáját 2019-ben 700 ezer forint pályázati forrásból újíttatták fel, a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-től kapott 2 millió forintos adomány révén pedig az orgona teljes egészében megújulhatott. A munkálatokat Sipos István orgonaépítő mester végezte el.A másfél évszázados hangszert az ünnepi szentmisén Nagy István, gútai orgonaművész szólaltatta meg, majd az azt követő koncerten Bachtól Sosztakovicsig több zeneszerző művét mutatta be a templom két orgonáján, a mechanikus, illetve az elektronikus hangszeren.

Forrás: delmagyar.hu