A koronavírus-járvány áldozataira is emlékeznek a kétegyházi kereszttel

Átadták szombaton Kétegyházán, a katolikus temetőben a felújított kápolnát, valamint azt az útszéli keresztet, amit a Gyulai és a Széchenyi utca sarkán állítottak a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, valamint a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére.

Fazakas Gusztáv plébános elmondta, csaknem 30 millió forintot nyertek a Magyar Falu Program keretében a temető fejlesztésére két pályázaton.

A forrásból kívül-belül megújították a kápolnát, korszerűsítették annak fűtési rendszerét, emellett modern mosdót és öltözőt alakítottak ki, térköveztek és kerítést építettek, hamarosan pedig a közvilágítást is kiépítik.

A kápolna búcsús ünnepéhez, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódó szentmisén dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök hangsúlyozta: a kereszt a kereszténység szimbóluma.

A kezdetekkor, amikor üldözték a keresztényeket, a szégyen jele volt, csak később, a 4. századra vált a győzelem jelévé, és nem a halálra, hanem a feltámadásra emlékeztet. Kiemelte azt is: a Krisztushoz való tartozás a garancia arra, hogy az élet nem ér véget a sírral, hanem az örök.

Az útszéli keresztet Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és dr. Rákócziné Tripon Emese, Kétegyháza polgármestere leplezte le.

– A feszület arra emlékeztet, hogy az életnek két síkja van: egy vertikális, ami az Istennel, illetve egy vízszintes, ami az emberekkel való kapcsolatot jelenti. A kereszt arra hívja fel az erre közlekedők figyelmét, hogy kövessék Jézus Krisztus tanítását

– mondta dr. Kiss-Rigó László püspök, miután megszentelte a feszületet.

Herczeg Tamás elmondta: a Magyar Falu Program keretében a kistelepülési önkormányzatok mellett civil szervezetek és egyházak is pályázhatnak. A cél az, hogy a falvakban javítsák az infrastruktúrát, hogy a falvak is megfelelő életminőséget nyújtsanak, és ennek köszönhetően megtartsák a népességet.

Kiemelte: az eredmények immár láthatók. Az útszéli kereszt kapcsán hozzátette: azt a célt szolgálja, hogy igazodhassanak Jézus Krisztushoz.

Dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (balra) leplezte le a kereszte

– Nem mindennapi történés abban az időszakban, amikor a világ egyes helyein kereszteket döntenek le, hogy Kétegyházán feszületet állítottak – fogalmazott dr. Rákócziné Tripon Emese. Aláhúzta, hogy a kétegyháziak büszkék lehetnek erre.

Forrás: delmagyar.hu