Istenben egymásra találnak az emberek

Szabadtéri misét és körmenetet tartottak vasárnap, Úrnapján, a Szeged-tarjánvárosi Szent Gellért Plébánián. Prédikációjában Benyik György plébános kiemelte, hogy a következő generációknak is hitben, szeretetben, egymás megbecsülésében kell felnőniük, mert Istenben egymásra találnak az emberek.

Az Úrnapja, a legújabb katolikus főünnep az eucharisztia tiszteletének – ilyen világkongresszust tartanak idén szeptemberben Budapesten –, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe, mely az Újszövetségben a kenyér és a bor színe alatt jelenik meg, és körmenet is kapcsolódik hozzá. Ezt tartottak tegnap, családi nappal, Szegeden, a Tátra téri Szent Gellért Plébánián.

Közös munka

– Együtt állítottuk fel a sátrakat, díszítettük a szabadtéri mise és a körmenet oltárait a hívekkel, és Ocskó Géza már főzi a gulyást a szeretet vendégséghez – fogadott Benyik György plébános. Örömmel mutatta a parkolóban a kis bicikliket, ami annak bizonyítéka, hogy gyülekezetüknek van utánpótlása. –

Azért tartjuk az ég alatt a szertartást, hogy szabadabbnak érezzük magunkat, ne kelljen maszkot viselni

– magyarázta még.

Gyűlölet helyett szeretet

Az atya azzal kezdte prédikációját, sokan kísérleteztek azzal, hogy az embereket összefogják, egy csoportba gyűjtsék, és erre a gyűlöletet, valakinek vagy valakiknek az irányított közös gyűlöletét találták a legalkalmasabbnak, ami rengeteg áldozatot szedett. – De évezredek óta zajló sikeres „kísérlet”, hogy az embereket a legszentebb érzéseikkel fogjuk össze, így alkossanak közösséget és megtanulják egymást becsülni az úrvacsorával, az eucharisztiával – mondta Benyik György teológus, katolikus pap.

Trianonra is emlékezve közölte: plébániájukon már igyekeztek orvosolni a békediktátum sebeit mikor szervezésükben több mint 5 ezer magyar – Erdélytől, Vajdaságon és Felvidéken át a világ legtávolabbi részéig – 2015-ben lemásolta a Szentírást, melyből egy példányt Ferenc pápához is eljuttattak. A Vatikánban évszázadokig megmaradhat. – Ez a dokumentuma, hogy Istenben, Isten igéjében egyesülnek, egymásra találnak az emberek – tette hozzá.

– Végre újra láthatom az egyházközséget, a közösséget, melyet a vírus és a félelem szétszórt. Többek hozzájárulásával, segítségével ebédelhetünk most együtt, ezért ez a gulyás nekem finomabb lesz mint máskor. A fiatalokat látva jut eszembe:

az új generációknak is hitben és szeretetben kell felnőni

– prédikálta még György atya.

Szentségimádás

Az ünnepi körmenet és a szeretet vendégség, vagyis a gulyás után a családi napot közös szentségimádással zárták, melynek egy-egy blokkját az egyházközség csoportjai szerkesztették és vezették le. Utóbbi lelki előkészület volt az eucharisztikus kongresszusra.

Forrás: delmagyar.hu