Újra nyitva a Szegedi Dóm Látogatóközpont

Az egészségügyi helyzet javulása és a védelmi intézkedések enyhítésének eredményeként a Szegedi Dóm Látogatóközpontja fél évnyi zárva tartást követően 2021. május elsejétől újra fogadhat látogatókat. Látogatóközpontunk a megszokott nyitva tartási rendben, keddtől-vasárnapig, 9 és 17 óra között várja vendégeit a következő időszaki ás állandó programokkal.


Toronylátogatás

A templom 46 méter magasságban lévő toronykilátója 302 lépcső megtételével válik megközelíthetővé. A séta során három pihenőhely nyújt lehetőséget az egyházmegye történetének, valamint a Fogadalmi templom elődtemplomának, a Szent Demeter-plébániatemplom történetének megismerésére. A város felőli torony látogatása során Szeged csodálatos panorámájának megtekintése mellett, különleges látványt nyújt a torony négy harangja. A 26,7 mázsás Szent Imre–püspökharang, a 10 mázsás Magyarok Nagyasszonya-harang, az 508 kg-os Szent Teréz-harang és a 250 kg-os Lélekharang.

Dömötör-torony megtekintése idegenvezetés keretében

Szeged legidősebb, 11. századi alapokon nyugvó építménye a Dömötör-torony, a mai Fogadalmi templom helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen meghagyott tornya. A Szent Demeter-templom bontásakor került elő annak falába építve a Dömötör-torony, amelyet 1931-ben felújítottak és keresztelőkápolnává alakítottak. A kápolnát Aba-Novák Vilmos freskói díszítik, amellyel I. díjat kapott az 1932-es padovai egyházművészeti kiállításon.

A Látogatóközpont állandó kiállításai

A Szeged-Csanádi Egyházmegye liturgikus gyűjteményének, a Dóm és a Dóm tér építéstörténetének, valamint a Szegedi Dóm építtetőinek és építőjének – Glattfelder Gyula püspök, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter, Foerk Ernő építész – sírhelyeinek megtekintése.

Idegenvezetés a Dóm liturgikus terében

Idegenvezetés keretében megismerhetővé válik Magyarország egyetlen, 20. században épült püspöki székesegyháza. Templomunk története az 1879. március 12-i nagy árvíz utáni fogadalom beteljesüléseként megszülető Fogadalmi templom. A kereszthajóval felépülő háromhajós katedrális építészeti, szobrászati és festészeti remekei mellett a templom felszentelésekor Európa harmadik legnagyobb templomi orgonája is megismerhetővé válik.

Új időszaki kiállításaink is megtekinthetőek –

„A Doni fotós – kórházvonattal a Don-kanyarban”

Egy különleges ember ismeretlen képei.

Reményi József főhadnagy a második világháború idején 17 alkalommal járta meg kórházvonatával a keleti frontot. Útjai során naplót vezetett és ezernél több képet készített, amelyek szerencsére hiánytalanul fennmaradtak.

„Építeni csakis szeretettel” – A Hármas Szentév emlékei a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

1938-ban a XXXIV. Eucharisztikus Kongresszust Budapest szervezte. A készületek aktív résztvevője volt egyházmegyénk is.

Szent István 1038-ban az országot Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Ennek az ünnepnek 900. évfordulóját ünnepelte nemzetünk 1938. októberében. A hármas szentév államalapító királyunk halálának 900. évfordulójára is utal.

A Hármas Szent Év alkalmából, a Szeged-Csanádi Egyházmegye által szervezett eseményeivel ismerkedhetnek meg Látogatóink.

Látogatóközpontunkban továbbra is fontosnak tartjuk az egészségügyi rendelkezések betartását:

• Belépéskor minden Látogató számára kötelező a kézfertőtlenítő használata, a testhőmérséklet-mérés, a maszkhasználat, valamint kötelesek vagyunk ellenőrizni a védettségi igazolvány meglétét is.
• Dömötör-torony vezetés minden órában indul a látogatóközpont előteréből, egyidejűleg maximum 5 látogató vehet részt egy vezetésen.
• Az ArtShopban egyidejűleg maximum 2 vásárló tartózkodhat.
• Minden nap 12:30 és 13:00 között fertőtlenítési szünet miatt az intézmény zárva tart.

Információk a következő elérhetőségeken kérhetőek info@szegedidom.com, vagy +3620/2207227.

Szeretettel várunk minden kedves látogatót!

Szegedi Dóm Látogatóközpont