Kívül-belül megszépült a mindszenti templom

Hálaadó szentmisét tartottak a felújított mindszenti Mindenszentek templomban. Isten háza 170 millió forintos felújítás révén kapta vissza kívül és belül régi pompáját.

Az idén 221 éves mindszenti katolikus templomot tavaly március 15-én pakolták ki a plébános és a hívek, hogy átadják a területet a kivitelezőknek.

A műemléképület felújítása közel egy évig tartott, összesen 170 millió forint pályázati forrásból, állami támogatásból, egyházi hozzájárulásból és magánadományokból. Az elmúlt 1 évben amíg a vírushelyzet megengedte, a művelődési házban, a templom kertjében, legtöbbször pedig online tartottak miséket.

– Isten kegyelméből tavaly lehetőséget kaptunk az akkor 220 éves épület felújítására. Emlékezzünk vissza, hogy milyen is volt akkor a mi templomunk

– mondta a hálaadó szentmise kezdetén Salamon László plébános.

– Azért kellett mindenhová szőnyeget tenni, mert az elöregedett járólapokban már fel lehetett bukni. Sokan külön kabátot tartottak a templomba járáshoz, mert a vizesedés miatti dohos szag beleivódott a ruhákba, amit máshová nem lehetett felvenni. Mára ez is megszűnt. Sőt, ha jó lélekkel érkezünk a templomba, mindig Isten szentségének jó illatával térhetünk mise után haza – sorolta a plébános.

Mint korábban megírtuk, kiemelt feladat volt a fal vizesedésének megszüntetése, amit a felújítás kivitelezője speciális módszerrel szüntetett meg. A tetőzetet is felújították, így már nem kell beázásoktól sem tartani.

A templom falán 1 évvel ezelőtt még olyan repedések voltak, hogy azokon beszűrődött a napfény és százával teleltek ott a katicák.

Belül is megújult a templom. Aljzatbeton készült, amire új járólapokat helyeztek. A templombelső is teljes festést kapott. Mint arról korábban beszámoltunk, az elnyert 140 millió forintos forrás, az építőipart érintő anyag- és élőmunkaerő drágulás miatt nem futotta volna a mennyezet festésére. Ezt a püspökség hozzájárulásából és közadakozásból valósították meg.

Forrás: delmagyar.hu