XVII. Egyházmegyei tábor 2020. „Egy kenyér, egy test vagyunk.” (1.Kor. 10,17)

Idén, a nehéz körülmények ellenére is, az Ifjúságpasztorációs Iroda munkatársai megrendezték a XVII. Egyházmegyei Nyári Tábort. Fő téma a közösség volt.

A résztvevők különböző közösségekkel ismerkedhettek meg napról napra. Találkozhattak szalézi szerzetesekkel, a szegedi szeminaristákkal, ministránsokkal, cserkészekkel, zenés közösséggel és a Kalazancius mozgalommal. Mindemellett a közösség lényegének megismeréséhez több előadás is segítette a táborlakókat. Hallottak Jézusról, és a Vele való közösségről, volt szó a szerzetességről és a családról, valamint a kiscsoportos beszélgetések alkalmával is igyekeztek még jobban elmélyülni mindebben. A lelki töltetű előadások és beszélgetések mellett jutott idő a testi feltöltődésre is, hiszen szinte minden nap volt sportolási lehetőség is. Első nap vizes sorversennyel próbálták lehűteni magunkat a fiatalok, majd sor került egy ügyességi akadályversenyre, és a hagyományos röplabda bajnokság sem maradhatott el. Idén a kézműves foglalkozások is a tábor kiemelt témája körül forogtak, annyiban volt különlegesebb, hogy mindenki munkája adott egy teljes alkotást. A résztvevők egy puzzle darabot festettek ki egyenként, amelynek témája a „Ki vagyok én? ”volt. Miután megszáradtak a darabkák, együtt összerakták a puzzle-t, így egy gyönyörű, színes képet kaptak.

A tábor ideje alatt szinte végig ott volt egy lelkipásztor, és idén először csatlakozott a közösséghez Ferences Mária misszionárius nővér is. Sokat jelentett az ottlétük, bármikor felkereshették őket a résztvevők lelki beszélgetésre, és ők mindig szívesen segítségükre voltak. Jelenlétük, és a szalézi szerzetesek tanúsága is, kincs volt, különösen a lelkinapon. Ezen a napon három különböző imamóddal ismerkedhettek meg a résztvevők, amelyek alkalmazására az esti Face2face nyújtott lehetőséget. A legtöbbjüket feltöltötte és mélyen megérintette. A tábor utolsó estéjén – már-már tradícionálisan – részt vehettek a táborozók egy bátorságpróbán, ahol ijesztő feladatok keretében tehette mindenki magát próbára.

Az utolsó nap pedig a család témája, a pakolás és a könnyes búcsú jegyében telt. Az öt nap táborzáró szentmisével ért véget, amelyet Gyulay Endre nyugalmazott püspök mutatott be.

Fejős Nelli
Kormányos Judit