55,5 millió forintból újult meg az Avar utcai egyházi óvoda

Mintegy 55,5 millió forintból korszerűsödött a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Fénysugár Katolikus Óvoda. Az intézmény Avar utcai telephelyére 46 kisgyermek jár, a felújított épület átadó ünnepséget péntek délután rendezték a Szent Mihályhoz kötődő családi eseményükön.


A Fénysugár Katolikus óvodához két intézmény tartozik a Hóbiárt és az Avar utcai. Utóbbi épületét 1934-ben építették, egycsoportos állami óvodaként működött egészen a rendszerváltásig. Ezt követően, 1990-ben, a kárpótláskor az egyház megkapta épületet. Akkor az intézmény mindössze egy konyhával bővült, 2007-ben kisebb felújításokat végeztek ugyan rajta, de a nagyobb beruházás mindeddig nem történt.

A Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjának keretében 55 milliárd forintból újult meg az intézmény, a magyar kormány ugyanis külön forrást csoportosított el az egyházi nevelési-oktatási intézmények fejlesztésére. A Szeged-Csanádi Egyházmegye területén hét intézmény újul meg, közülük az első, ami elkészült a szegedi volt. A teljes homlokzatot hőszigetelték, kicserélték a tetőt, részleges nyílászáró cserét is végeztek,
és az épület festése is megtörtént.

Emellett a belső terek padlóburkolata is megújult, és az udvar is új térburkolatot kapott. Az udvaron kialakítottak egy fedett homokozót és kerékpártárolót is telepítettek. Sőt utólagos fal- és aljzatszigetelésre is szükség volt, és valamennyi vizesblokk korszerűsödött.

Katona Zsoltné óvodavezetőtől megtudtuk, jelenleg 46 kisgyermek jár az intézménybe, amely 50 férőhelyes, ma már két csoport szobával működik. – Áprilisban költöztünk át a Hóbiárt utcai óvodánkba, ott egy tornaterem és egy másik kisebb terem is a rendelkezésünkre állt. Szerencsére öt hónap alatt elkészültek a felújításokkal, így augusztusban vissza tudtunk költözni, szeptemberben pedig már fogadhattuk a kicsiket. Szent Mihály naphoz kötődően minden évben szüreti mulatságot tartanak, így ehhez a naphoz kötöttük a megújult óvodánk átadását, a családokkal együtt örülünk az új óvodának – részletezte az óvodavezető.

Az óvoda igen népszerű, családias jellegéről ismert. Péternek négy gyermeke van, a legnagyobb Bíborka most búcsúcsozott az anyaintézménytől, hiszen annak felújítása miatt a másik oviban ballagott. Az édesapa elmondta barátai ajánlották nekik az ovit, amivel ők is meg vannak elégedve.

Forrás: delmagyar.hu