Az édesapákért zarándokoltak az egyházmegye hívei

Nagyboldogasszony ünnepéhez kötődően minden évben útnak indulnak a római katolikus hívek, minden esztendőben más-más célért zarándokolnak. Idén az édesapákért imádkoztak és róttak le több tíz kilométert.


Tizenkét évvel ezelőtt indult el Mária-út néven egy Közép-Európában haladó zarándokút, melyhez évről-évre egyre több ország csatlakozik, hazánk már több esztendeje részese a Nagyboldogasszony ünnepéhez kötődő eseménynek. Idén augusztus 24-én, szombaton rendezték meg az 1Úton Nemzetközi zarándoknapot, melynek a Szeged-Csanádi Egyházmegye hívei is részesei voltak. A Szegedi Zarándokpont munkatársai három utat szerveztek, ebből kettőt gyalogosan: Szentmihálytelek és Szeged között, valamint a Szeged – Algyő – Tápé – Szeged útvonalon, míg a harmadikat kerékpárral teljesítették Szeged – Deszk – Szeged között.
Imádkoztak, énekeltek és verseket olvastak fel az egyházmegye több pontján a hívek. A szegediek zarándoklata a Dómban bemutatott szentmisével zárult. Fotók: Kuklis István – GALÉRIA
Imádkoztak, énekeltek és verseket olvastak fel az egyházmegye több pontján a hívek. A szegediek zarándoklata a Dómban bemutatott szentmisével zárult. Fotók: Kuklis István – GALÉRIA

– Minden évben más-más célért indulunk útnak, két évvel ezelőtt a családokért, az elmúlt évben az édesanyákért, míg idén az édesapákért sétáltunk és tekertünk. Az utunk során templomoknál, kereszteknél, tájházaknál is megállunk, ahol verseket, idézeteket olvasunk fel, mindenki magával hoz egyet, ami kedves emléket idéz fel, ezúttal az édesapjáról. Menet közben imádkozunk, zarándokénekeket és az alkalomhoz illő népdalokat éneklünk. A gyalogosokat egy kereszt vezeti, míg a kerékpárosok Mária-zászlót visznek magukkal. Ez nem kirándulás, teljesen más, mi egy célért megyünk, miközben közösséget építünk a természetben. Az év során egyre többen keresnek fel minket, hogy szeretnének elindulni egy úton, akár egyedül, akár csapatban egy nemes célért. Azt gondolom, hogy néha mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, hogy találkozzon önmagával és a természettel, erre kiváló lehetőség a zarándoklás – hangsúlyozta Terjék Csabáné, a Szegedi Zarándokpont vezetője.

A szegedi csapatok mind a Dóm térre érkeztek vissza, ugyanis 18 órakor szentmisével zárták le a programot. Köllő Sándor atya prédikációjában kiemelte, minden gyermek valahol az édesapjára szeretne hasonlítani, azonban ehhez törekedni kell a fáradságos és tartalmas munkára, ahogyan azt Jézus tanításában is olvashatjuk.

Hozzátette, ugyan csábítóbb a könnyebb út, ez nemcsak a vallási életre, hanem a mindennapi döntéseinkre is igaz, a legtöbben arra törekszünk, hogy kevesebb munkával próbáljuk megtalálni a megoldást, azonban így sok kérdés marad bennünk, amire egész életünk során keressük a választ. Mint mondta, márpedig az élet keresztútját mindenkinek meg kell járnia ahhoz, hogy elnyerhesse az üdvösséget.

Az egyházmegyében a szegediek mellett a mórahalmi és az öttömösi hívek is útnak indultak és imádkoztak az édesapákért szombaton, valamint Orosháza és a Csomorkányi-templomrom között is szerveztek zarándoklatot.

Forrás: delmagyar.hu